Na hlavný obsah

Prezidentské voľby v Nigérii podľa komisie vyhral Bola Tinubu

Opozícia sa búri.

Prezidentské voľby  v Nigérii podľa komisie vyhral Bola Tinubu
Kandidát z vládnuceho Kongresu progresívnych síl (APC) Bola Tinubu sa stal víťazom prezidentských volieb v Nigérii 1. marca 2023 v meste Abuja. Foto: TASR/AP

Kandidát z vládnuceho Kongresu progresívnych síl (APC) Bola Tinubu sa stal víťazom sobotňajších (25. 2.) prezidentských volieb v Nigérii, potvrdili v stredu (1. 3.) predstavitelia tamojšej volebnej komisie. Dvaja kandidáti opozície už požiadali o zopakovanie hlasovania, informuje agentúra AFP.

Vyhlásenie Tinubuho za víťaza volieb pravdepodobne povedie k súdnemu napadnutiu tohto výsledku zo strany jeho hlavných oponentov, bývalého viceprezidenta krajiny Atikuho Abubakara z opozičnej Ľudovej demokratickej strany (PDP), ktorý skončil na druhom mieste, a Petra Obiho zo sociálno-demokratickej strany LP, ktorý vo voľbách obsadil tretie miesto.

Abubakar skončil na druhom mieste aj v uplynulých voľbách v roku 2019. Proti tomuto výsledku sa odvolal, jeho žaloba však bola nakoniec zamietnutá.

Dve hlavné opozičné strany Nigérie už v utorok (28. 2.) požiadali o zrušenie volieb s tým, že oneskorenie pri odovzdávaní výsledkov volieb vytvorilo priestor pre nezrovnalosti.
Nigérijský vládnuci Kongres progresívnych síl (APC) následne vyzval opozíciu, aby porážku prijala a nespôsobovala problémy, píše AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet