Na hlavný obsah

Pri požiari Banky lásky sa poškodili aj vzácne fresky. Šéf pamiatkarov priblížil, čo všetko je zničené

Zničili sa aj nedávno obnovené časti okolitých stavieb.

Pri požiari Banky lásky sa poškodili aj vzácne fresky. Šéf pamiatkarov priblížil, čo všetko je zničené
Banka lásky je obľúbenou turistickou atrakciou v Banskej Štiavnici. Foto: RTVS

Požiar Banky lásky zničil nielen samotnú budovu a okolité historické stavby, ale aj hodnotné pamiatky, ktoré sa v nich nachádzali. Na poschodí obľúbenej atrakcie sa okrem iného zničili aj hodnotné maľby na stropoch. Generálny riaditeľ Pamiatkového úradu SR Pavol Ižvolt informoval, že išlo o hodnotné renesančno-barokové stropy.

Okrem fasády a výzdoby samotného Pischovho domu sa poškodila aj budova základnej umeleckej školy. Jej barokový krov a nedávno obnovená strecha zhoreli. Zničené sú aj nedávno obnovované trámové stropy na iných zasiahnutých budovách. Ižvolt informoval, že v ohrození sú aj samotné budovy.

O predpokladaných škodách, ktoré pri požiari vznikli informoval generálny riaditeľ Pamiatkového úradu SR Pavol Ižvolt:

V ohrození sa ocitli aj historicky vzácne mapy a dokumenty uložené v Banskom múzeu. Tie podľa šéfa pamiatkarov patria aj do programu UNESCO. Ohrozený môže byť aj krov Galérie Jozefa Kollára. Zbierkové predmety však včas premiestnili.

Fond, ktorý by pomohol pokryť rekonštrukčné práce na pamiatkach, bezprostredne neexistuje, informoval Ižvolt. Myslí si, že ide o námet na dotačnú politiku Slovenska v oblasti pamiatok, ktorú pamiatkari dlhodobo pociťujú.

Šéf pamiatkarov sa domnieva, že škody môžu neskôr ohrozovať návštevníkov mesta, keďže sa budovy môžu destabilizovať. Myslí si, že je treba skonštruovať dočasné strechy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny