Na hlavný obsah

Pri teroristickom samovražednom útoku v Somálsku zomrelo aspoň päť ľudí

Niektoré agentúry uvádzajú údaj o 15 obetiach.

Pri teroristickom samovražednom útoku v Somálsku zomrelo aspoň päť ľudí
Archívna snímka - Členovia bezpečnostných jednotiek hliadkujú pri zničených budovách v Somálsku. Foto: TASR/AP

Pri samovražednom útoku na penzión na juhozápade Somálska v utorok (14. 3.) zahynulo najmenej päť ľudí. Ďalších 11, vrátane guvernéra, sa zranilo. Uvádza agentúra AFP s odvolaním sa na somálsku políciu.

Agentúra DPA s odvolaním sa na zástupcu starostu mesta Garbahaarrey píše, že pri útoku zahynulo 15 ľudí, vrátane viacerých významných politikov, vojakov a príslušníkov bezpečnostných zložiek. Na islamistickom webe sa podľa nej k atentátu prihlásila teroristická skupina aš-Šabáb.

„Samovražedný atentátnik prešiel vozidlom naloženým výbušninami do penziónu v Barderi, kde boli ubytovaní vládni úradníci,“ uviedol Hussein Adan, policajný veliteľ v meste, ktoré sa nachádza v oblasti Gedo, asi 450 kilometrov západne od hlavného mesta Mogadiša. Dodal, že medzi činiteľmi bol aj guvernér Geda a niekoľko vojenských veliteľov.

O život podľa policajného veliteľa prišlo päť bezpečnostných pracovníkov a ďalších 11 ľudí, vrátane guvernéra, utrpelo zranenia. Útok zničil väčšinu budovy.

Milica Šabáb chcú nastoliť vládu, ktorá sa bude riadiť islamským právom. Útočí od roku 2007 na vládne ciele aj na civilistov. V rokoch 2011 až 2012 ich členov vyhnali z veľkých somálskych miest, zostávajú však zakorenení na vidieku a naďalej páchajú krvavé útoky.

Vlani v októbri výbuch dvoch náloží v autách v Mogadišu zabil 121 ľudí a 333 zranil. Išlo o najtragickejší teroristický útok v krajine za posledných päť rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet