Na hlavný obsah

Pri zosuvoch pôdy v Ekvádore zahynulo najmenej sedem ľudí

Ďalších 62 je nezvestných.

Pri zosuvoch pôdy v Ekvádore zahynulo najmenej sedem ľudí
Zničené domy po smrteľnom zosuve pôdy spôsobenom silnými dažďami, ktorý pochoval desiatky domov v ekvádorskom meste Alausi. Foto: ČTK/AP/Dolores Ochoa

V horskej oblasti na juhu Ekvádoru je nezvestných 62 ľudí a sedem ďalších zomrelo pri zosuve pôdy, oznámil podľa agentúry AFP ekvádorský prezident Guillermo Lasso po príchode do postihnutej oblasti. Predchádzajúca bilancia hovorila o 46 nezvestných a siedmich obetiach. Pôvodne však úrady uvádzali 16 mŕtvych a sedem nezvestných.

Obrovská masa uvoľnenej zeminy zmietla v noci na nedeľu (26. 3.) časť mesta Alausi s približne 45 000 obyvateľmi, ktoré leží v Andách asi 300 kilometrov južne od hlavného mesta Quito. Zosuv pôdy strhol 163 domov a postihol približne 500 obyvateľov.

„Budeme pokračovať v záchrannej operácii,“ povedal prezident Lasso. V postihnutej oblasti úrady nariadili vyčistiť približne 600 domov, ktoré zosuv pôdy ušetril.

Miestna televízia ukázala zábery desiatok záchranárov a ďalších osôb, ktoré sa snažili vytiahnuť zavalených ľudí zo sutín, zatiaľ čo preživší s uslzenými tvárami čakali na správy o osude svojich blízkych.

Silné dažde zničili cesty, mosty a ďalšiu infraštruktúru v celom Ekvádore. Začiatkom marca vyhlásil prezident Lasso v 14 provinciách postihnutých extrémnym počasím a silným zemetrasením výnimočný stav.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet