Na hlavný obsah

Putin vycestoval na Krym v súvislosti s výročím anexie

Anektovali ho pred deviatimi rokmi.

Putin vycestoval na Krym v súvislosti s výročím anexie
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval v sobotu (18. 3.) na Krymský polostrov pri príležitosti deviateho výročia jeho anexie od Ukrajiny, uviedla ruská štátna televízia. Vyplýva to zo správy agentúry AFP a stanice Sky News.

Počas prekvapivej návštevy v čiernomorskom prístavnom meste Sevastopol na Kryme Putin v spoločnosti tamojšieho gubernátora Michaila Razvožajeva navštívil umeleckú školu. Vyplýva to z vysielania televízie.

Krymský polostrov Moskva anektovala v roku 2014. Vo svete sa tento krok zväčša považuje za nelegitímny, pripomína stanica Sky News.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opätovne zdôrazňuje, že cieli znovu získať celé územie Ukrajiny dobyté Ruskom od roku 2014. To sa vzťahuje aj na Krym. Putin však napriek tomu nepreukázal žiadny úmysel vzdať sa ho. Naopak, zdôraznil význam udržania Krymu, uvádza stanica.

Anexia Krymu vyvolala najvážnejšiu krízu medzi Ruskom a Západom od skončenia studenej vojny. Zvýšilo sa aj napätie medzi Moskvou a vládou v Kyjeve. Kríza sa následne rozšírila aj na východ Ukrajiny. Tam od roku 2014 prebiehali boje medzi Moskvou podporovanými separatistami a vládnymi jednotkami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet