Na hlavný obsah

Putin: Západ chce bojovať až do posledného Ukrajinca

Dodal, že nevidí ochotu Ukrajiny a Západu rokovať o čínskom mierovom pláne.

Putin: Západ chce bojovať až do posledného Ukrajinca
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Čínsky mierový plán by mohol byť základom urovnania konfliktu na Ukrajine. Povedal to ruský prezident Vladimir Putin po rokovaní s čínskym vodcom Si Ťin-pchingom v Moskve. Šéf Kremľa však súčasne dodal, že doteraz nevidí ochotu Západu a Kyjeva rokovať v tomto smere. Západ chce podľa neho bojovať „až do posledného Ukrajinca“.

Si označil čínsky postoj za nestranný. „Chcel by som zdôrazniť v súvislosti s ukrajinským urovnaním, že sa trvalo riadime princípmi Charty OSN a zastávame objektívny a nestranný postoj,“ vyhlásil čínsky prezident.

Čína sa podľa neho snaží aktívne pomáhať tomu, aby obe znepriatelené strany uzavreli prímerie a začali spolu rokovať. Peking sa zasadzuje o „mier a dialóg“, zdôraznil Si.

Obaja lídri podľa tlačových agentúr vydali spoločné vyhlásenie proti „všetkým jednostranným sankciám“ vyhláseným s vynechaním Bezpečnostnej rady OSN, kde Rusko aj Čína patria medzi piatich stálych členov s právom veta. Vyzvali tiež Spojené štáty, aby prestali rozvracať globálnu strategickú stabilitu, a varovali pred zhoršovaním krízy na Ukrajine a jej prechodom do „nekontrolovateľnej fázy“.

Rozširovanie partnerstva

V Kremli Putin a Si podpísali rámcové dohody o rozšírení strategického partnerstva a o strategickej spolupráci. Si Ťin-pching ocenil „konštruktívne rokovania“ s Putinom a hovoril o rozširovaní obchodnej a ekonomickej spolupráce s Ruskom. Čína chce napríklad do Ruska dodávať viac elektroniky, povedal.

Podľa Putina tiež dohodli ďalšie dodávky ruského plynu do Číny. Oba štáty chcú rozšíriť svoje dopravné spojenia, vrátane ciest a mostov. Putin už na začiatku rokovaní ubezpečil, že Rusko uspokojí energetický hlad čínskej ekonomiky spoľahlivými dodávkami ropy a plynu.

Surovinová veľmoc Rusko sa po zrútení európskeho odbytiska kvôli svojej vojne proti Ukrajine čoraz viac orientuje na Áziu. Čína získava od Ruska energetické suroviny so zľavou. Objem obchodu medzi Čínou a Ruskom vlani dosiahol podľa Putina rekordných takmer 190 miliárd amerických dolárov a tento rok by mal prekročiť 200 miliárd, poznamenala agentúra DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet