Na hlavný obsah

Rebríček slovenských nemocníc: Tie najlepšie majú v Ružomberku a v Partizánskom

Inštitúcie hodnotilo sedemtisíc obyvateľov Slovenska.

Rebríček slovenských nemocníc: Tie najlepšie majú v Ružomberku a v Partizánskom
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najlepšou slovenskou nemocnicou sa spomedzi fakultných nemocníc stala Ústredná vojenská nemocnica SNP v Ružomberku. Prvenstvo má medzi všeobecnými nemocnicami Nemocnica na okraji mesta v Partizánskom. Vyplýva to z prieskumu súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera.

Slovenskí pacienti ohodnotili svoju spokojnosť s hospitalizáciami priemernou známkou 1,54. Ide o troj-stotinové zlepšenie v porovnaní s minulým rokom. Z pohľadu regiónov, najlepšie hodnotenie udeľovali pacienti nemocniciam v Žilinskom kraji (hodnotenie 1,45) a naopak najhoršie v Nitrianskom kraji, kde získali priemerné hodnotenie 1,64.

„Nemôžeme opomenúť, že v posledných rokoch priniesla vládna garnitúra do zdravotníctva obrovský chaos. Zdravotníctvo potrebuje stabilitu a normálne fungovanie a potom určite uvidíme aj zásadné zlepšenie vnímania slovenského zdravotníctva v očiach pacientov,“ skonštatoval generálny riaditeľ poisťovne Martin Kultana.

Kultan si myslí, že keď budú mať poskytovatelia zdravotnej starostlivosti stabilné legislatívne prostredie a financovanie, budú schopní lepšie sa sústrediť na potreby svojich pacientov.

Fakultné nemocnice

Popredné miesta v kategórii fakultných nemocníc obsadili Ústredná vojenská nemocnica SNP v Ružomberku, Univerzitná nemocnica Martin a Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Banskej Bystrici.

Naopak, pacienti najhoršie hodnotili Fakultnú nemocnicu Trnava, Fakultnú nemocnicu Nitra, pričom na poslednej priečke sa umiestnila Univerzitná nemocnica Bratislava.

Všeobecné nemocnice

V rebríčku všeobecných nemocníc zaznamenala poisťovňa veľkú zmenu. O 26 priečok si prilepšila v hodnotení Nemocnica s poliklinikou Dunajská Streda.

Tromi najlepšie hodnotenými všeobecnými nemocnicami boli v minulom roku Nemocnica na okraji mesta v Partizánskom, Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku a tretiu priečku obsadila Univerzitná nemocnica s poliklinikou Milosrdní bratia v Bratislave.

Najmenej spokojní boli pacienti so službami Nemocnice s poliklinikou v Revúcej, nemocnicou Hospitale Šahy a najhoršie hodnotenou všeobecnou nemocnicou bola Všeobecná nemocnica s poliklinikou vo Veľkom Krtíši.

Špecializované nemocnice

Najlepšie hodnotenou špecializovanou nemocnicou sa stala klinika spoločnosti CINRE v Bratislavskej Petržalke, zameraná najmä na diagnostiku a liečbu neurologických, neurochirurgických, angiologických, kardiologických diagnóz.

Na druhom a treťom mieste pokračujú Národný onkologický ústav v Bratislave a Národné rehabilitačné centrum Kováčová.

Špecializovanými nemocnicami s najhorším hodnotením sú Východoslovenský onkologický ústav v Košiciach. Ďalej Národný ústav srdcových a cievnych chorôb v Bratislave a Národný ústav reumatických chorôb v Piešťanoch.

Ostatné nemocnice

S pomedzi poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v kategórii ostatné nemocnice hodnotili pacienti najlepšie Mammacentrum sv. Agáty Banská Bystrica. Na druhom mieste nasleduje ORL HUMENNÉ, na tretej priečke Sanatórium Dr. Guhra v Tatranskej Polianke.

Na posledných troch priečkach sa v hodnotení pacientov umiestnili Kúpele Štós, Sanatórium Tatranská Kotlina a Špecializovaná nemocnica sv. Svorada Zobor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko