Na hlavný obsah

Reumatologické ochorenia môžu byť veľmi bolestivé, pacienti však na vyšetrenie čakajú dlhé mesiace

Dôvodom je nedostatok lekárov.

Reumatologické ochorenia môžu byť veľmi bolestivé, pacienti však na vyšetrenie čakajú dlhé mesiace
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Slovensku je nedostatok reumatológov. Niektorí pacienti čakajú na vyšetrenie aj mesiace. Za lekárom často cestujú desiatky kilometrov.

Na Slovensku trpí reumatickým ochorením takmer 50-tisíc ľudí a pribúdajú ďalší. Čakáreň pred ambulanciou Národného ústavu reumatických chorôb je plná pacientov, denne ich vyšetria asi dvadsať.

„To je obraz toho, že tá reumatologická starostlivosť je v niektorých lokalitách horšie dostupná, keď je horšie dostupná, tak Národný ústav reumatických chorôb, samozrejme, musí tú starostlivosť poskytnúť,“ hovorí Ivan Rybár, reumatológ, Národný ústav reumatických chorôb.

Reumatici musia za lekárom neraz dochádzať viac ako 50 kilometrov. „Čakacie doby na nové reumatologické vyšetrenie v niektorých okresoch alebo mestách sú viac ako tri mesiace, niekde dokonca aj šesť Niektorí moji kolegovia z kapacitných dôvodov už ani nie sú schopní prijímať nových pacientov,“ priblížila Želmíra Macejová, prezidentka Slovenskej reumatologickej spoločnosti.

Téme sa v Správach RTVS o 19:00 h venovali redaktorky Dominika Kusá a Veronika Čokinová:

Svoje o tom vie aj pani Jana. Po tom, čo jej lekárka prestala ordinovať, hľadá druhého reumatológa už vyše roka. „Skúšala som sa obrátiť na reumatológov v troch okresoch, ktoré boli najbližšie môjmu bydlisku, teda Stará Ľubovňa, Kežmarok a Poprad a neuspela som. Povedali mi, že buď majú veľmi veľa pacientov, alebo nepatrím do okresu, kde majú ambulanciu,“ sťažuje sa.

„Keď má človek zápalové, naozaj intenzívne bolesti, ktoré sa spájajú so zápalovou reumatickou chorobou – artritídou, tak tam je jedna noc veľa a nie čakať mesiace na to, kým sa dostane k odborníkovi.“ Upozorňuje Jana Dobšovičová Černáková, predsedníčka Ligy proti reumatizmu.

Situácia je podľa odborníčky zlá preto, že mnohí reumatológovia sú v dôchodkovom veku. Mladí špecialisti, ktorí by ich mali vymeniť, nepribúdajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko