Na hlavný obsah

Peniaze by boli, ale nie sú ľudia. Lekári nemajú záujem o prácu v ohrozených regiónoch

Rezort zdravotníctva im ponúka desaťtisíce eur.

Peniaze by boli, ale nie sú ľudia. Lekári nemajú záujem o prácu v ohrozených regiónoch
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Všeobecní lekári pre dospelých a primárni pediatri môžu získať príspevok na zriadenie ambulancie v takzvaných ohrozených regiónoch. Rezort zdravotníctva ponúka desaťtisíce eur. Za päť mesiacov od spustenia výzvy však dotáciu schválilo len siedmim.

Zuzana Štefinová si atestáciu urobila vlani. Začiatkom tohto roka si potom otvorila ambulanciu v Šenkviciach. Rezort zdravotníctva jej na ňu sľúbil 50-tisíc eur.

„Ministerstvo zdravotníctva ma koncom novembra informovalo, že som splnila ich požiadavky. Bolo dôležité, aby to bolo v tom nedostatkovom regióne, okres Pezinok k nim patril,“ hovorí.

Žiadať o dotáciu môžu aj tí všeobecní lekári a pediatri, ktorí už svoju ordináciu majú, ale chcú si zriadiť ďalšiu a v nej zamestnať iného kolegu.

Téme sa v Správach RTVS o 19:00 h venovala aj redaktorka Veronika Čokinová:

„Cieľom tejto aktivity je dostať do rizikových alebo nedostatkových okresov všeobecných lekárov buď pre dospelých alebo pre deti a dorast s tým, že ten cieľ je po prehodnotení 153 ambulancií do roka 2026,“ uviedla Petra Lániková, hovorkyňa rezortu zdravotníctva.

Podmienky však doteraz splnilo len 18 všeobecných lekárov, z toho siedmi podpísali zmluvu s ministerstvom. Za nízkym počtom záujemcov podľa Eleny Prokopovej nie je to, žeby boli podmienky prísne.

„Myslím si, že problém je preto, že naozaj málo pediatrov vstupuje do systému. A aj keď vstupujú, tak do tých čiernych okresov ich nevstupuje toľko. Tie okresy patria medzi menej atraktívne,“ skonštatovala Prekopová.

Peniaze by boli, ale nie sú ľudia

Medzi regióny, kde je pediatrov najmenej, patria Krupina, Veľký Krtíš, Gelnica a Malacky. Najviac všeobecných lekárov pre dospelých zasa chýba v Považskej Bystrici, Zlatých Moravciach, Krupine či Poltári. Podľa hlavného lekára Bratislavského kraja by bolo treba podmienky výzvy upraviť.

„Situácia, v ktorej sme svedčí o tom, že peniaze by boli, ale nie sú ľudia. Možno by sme mohli trošku znížiť tú latku, ktorú štát nastavil v tej výzve, že kto je oprávnený čerpať takéto prostriedky,“ myslí si Tomáš Szalay, riaditeľ odboru zdravotníctva Bratislavského samosprávneho kraja.

Štát by chcel, aby sa k peniazom dostali aj špecializované ambulancie. „O tomto práve prebiehajú práve rokovania s európskou komisiou. Potom predpokladáme aj zvýšený záujem lekárov, čo by mohlo pomôcť naplniť cieľ, 153 ambulancií,“ priblížila Lívia Vašáková, generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy, Úrad vlády SR.

Rezort zdravotníctva plánuje mapu nedostatkových okresov prehodnotiť v lete. Na nové všeobecné ambulancie má ísť z plánu obnovy viac ako 10 miliónov eur .

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny