Na hlavný obsah

Riziko infarktu pri chrípke je až šesťkrát vyššie, zistili holandskí výskumníci

Vedci preto zdôrazňujú dôležitosť očkovania proti chrípke.

Riziko infarktu pri chrípke je až šesťkrát vyššie, zistili holandskí výskumníci
Muž držiaci sa za srdce. Foto: Pixabay

Ľudia, ktorí dostanú chrípku, môžu mať šesťkrát vyššie riziko srdcového infarktu týždeň po diagnostikovaní vírusu v porovnaní s rokom pred alebo po ochorení. Vyplýva to zo štúdie, o ktorej informoval portál Indepedent.

Vedci preto zdôraznili dôležitosť toho, aby sa ľudia dali proti tomuto ochoreniu zaočkovať. Podľa nich by sa lekári, ktorí liečia pacientov s týmto ochorením, mali dobre informovať o príznakoch infarktu.

Tím holandských výskumníkov analyzoval výsledky laboratórnych testov zo 16 laboratórií v celej krajine a porovnal ich so záznamami o úmrtiach a údajmi z nemocníc. V rokoch 2008 až 2019 bolo v laboratóriách potvrdených 26 221 prípadov chrípky.

Z tejto skupiny malo 401 pacientov infarkt v roku pred alebo po ochorení na chrípku. Niektorí z nich dokonca viac ako jeden, takže výskumníci zaznamenali celkovo 419 infarktov. Z nich sa 25 vyskytlo počas prvých siedmich dní po diagnostikovaní chrípky, 217 v roku pred diagnostikovaním a 177 v roku po diagnostikovaní chrípky.

Výskumníci vypočítali, že pravdepodobnosť, že ľudia dostanú infarkt počas siedmich dní po stanovení diagnózy, bola 6,16-krát vyššia ako v roku pred alebo po stanovení diagnózy.

Kombinácia reakcie organizmu na vírus

Odborníci sa domnievajú, že za touto súvislosťou by mohla byť kombinácia reakcie organizmu na vírus chrípky a schopnosti vírusu spôsobiť, že krv je „lepkavejšia“.

„Vzhľadom na potenciálne zdravotné dôsledky súvislosti medzi infekciou vírusom chrípky a akútnym infarktom treba preukázať spoľahlivosť výsledkov na inej populácii,“ uviedla vedúca štúdie Annemarijn de Boerová z Utrechtskej univerzity.

„Naše výsledky podporujú stratégie prevencie chrípkovej infekcie vrátane očkovania. Obhajujú tiež zvýšenú informovanosť lekárov a hospitalizovaných pacientov o príznakoch infarktu,“ povedala. „Z našich výsledkov jasne nevyplýva, či sú v ohrození aj tí, ktorí majú menej závažnú chrípku. Je však rozumné si túto súvislosť uvedomiť,“ dodala.

„Tieto najnovšie údaje z Holandska sú v súlade s tým, čo už vieme. A to, že infarkty sa častejšie vyskytujú počas chrípky alebo krátko po nej,“ povedala britská lekárka Sonya Babu-Narayanová. „Podporujú potrebu zvýšiť povedomie verejnosti o príznakoch srdcového infarktu. Tiež posilňujú význam prevencie chrípky v prvom rade u starších ľudí,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet