Na hlavný obsah

Ruské úrady začali stíhať sudcov Medzinárodného trestného súdu. Dôvodom je zatykač na Putina

Súd v Haagu ho stíha v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Ruské úrady začali stíhať sudcov Medzinárodného trestného súdu. Dôvodom je zatykač na Putina
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruské úrady začali trestné stíhanie sudcov Medzinárodného trestného súdu v Haagu (ICC), ktorí minulý týždeň vydali zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a splnomocnenkyňu Kremľa pre práva detí Máriu Ľvovú-Bielovú. S odvolaním sa na ruský vyšetrovací výbor, ktorý plní úlohu kriminálnej ústredne, o tom informovala agentúra Interfax.

Ruský vyšetrovací výbor konkrétne začal stíhať hlavného prokurátora ICC Karima Khana. Ten podľa neho požiadal o vydanie zatykača. Stíhajú aj ďalších troch sudcov. Výbor uviedol, že stíhanie Putina a Ľvovej-Belovej má „vedome nezákonný charakter, pretože dôvody na privedenie k trestnej zodpovednosti chýbajú“.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v pondelok (20. 3.) podľa Reuters krok ICC označil za jasnú známku nepriateľstva k Rusku aj samotnému Putinovi. Oznámil tiež, že Rusko na pojednávanie súdu reaguje s pokojom, a že rozhodnutie ICC Putinovi nijako nebráni v práci.

Povinnosť zatknúť Putina

Súd v Haagu Putina a Ľvovú-Bielovú stíha v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu, konkrétne kvôli únosom ukrajinských detí z okupovaných území do Ruska. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová predtým uviedla, že rozhodnutie ICC nemá pre Rusko žiadny význam, pretože Rusko nie je súčasťou Rímskeho štatútu, na základe ktorého ICC vznikol.

Vedúca Katedry medzinárodného práva Právnickej fakulty Univerzity Karlovej Veronika Bílková ale upozornila, že hoci Rusku zo zatykača žiadne povinnosti nevyplývajú, vyše 120 štátov, ktoré súd v Haagu uznávajú, má teraz povinnosť Putina zatknúť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet