Na hlavný obsah

Rusko je otvorené rokovaniam o Ukrajine, povedal Putin čínskemu prezidentovi

Rusko sa zaoberalo čínskym návrhom na vyriešenie konfliktu.

Rusko je otvorené rokovaniam o Ukrajine, povedal Putin čínskemu prezidentovi
Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin. Foto: ČTK/AP/Uncredited

Čínsky prezident Si Ťin-pching dorazil do Kremľa na neformálnu schôdzku so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Putin podľa agentúry Reuters označil postoj svojho kolegu k medzinárodnej situácii za vyvážený. Uviedol tiež, že Rusko sa zaoberalo čínskym návrhom na vyriešenie konfliktu na Ukrajine a že je otvorené rokovaniu.

„Podrobne sme sa oboznámili s vašimi návrhmi na vyriešenie akútnej krízy na Ukrajine. Samozrejme, že budeme mať možnosť to prebrať,“ uviedol podľa agentúry TASS Putin.

Si Ťin-pching potom podľa ruskej agentúry Putinovi povedal, že čínska strana si veľmi cení vzťahy s Ruskom a že tieto kontakty majú „dejinnú logiku“. Putinovi tiež poďakoval za to, že Rusko podľa neho Čínu podporuje.

Obaja štátnici si v úvode stretnutia vymieňali poklony a používali oslovenie „priateľ“. Putin zablahoželal svojmu čínskemu náprotivku k obhájeniu funkcie vo voľbách. Čínsky líder potom vyjadril presvedčenie, že Putin tiež na budúci rok uspeje vo voľbách, a vyhlásil, že Rusko pod Putinovým vedením v posledných rokoch dosiahlo značné úspechy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet