Na hlavný obsah

Rusko použije jadrové zbrane, ak sa Ukrajina pokúsi získať späť Krym, povedal Medvedev

Podľa neho chce Moskva krízu na Ukrajine vyriešiť rokovaniami.

Rusko použije jadrové zbrane, ak sa Ukrajina pokúsi získať späť Krym, povedal Medvedev
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Akýkoľvek pokus Ukrajiny získať polostrov Krym by pre Rusko predstavoval dôvod na použitie akýchkoľvek zbraní vrátane jadrových, uviedol v piatok (24. 3.) bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev. Informovala o tom v sobotu (25. 3.) stanica Sky News, ktorá sa odvoláva na ruské médiá.

Rusko by podľa Medvedeva v prípade ukrajinského pokusu o získanie Krymu mohlo použiť všetky prostriedky ochrany. Vrátane tých, na ktoré sa vzťahuje ruská vojenská doktrína umožňujúca použitie jadrových zbraní v prípade udalosti, ktoré by pre krajinu predstavovali existenčnú hrozbu.

Pokus o odštiepenie časti krajiny by sa podľa jeho slov rovnal zasahovaniu do existencie samotnej krajiny, a preto existujú očividné dôvody na použitie akýchkoľvek zbraní.

Rusko podľa Medvedevových vyjadrení neplánuje vstúpiť do priameho konfliktu s NATO. Medvedev pripomenul, že Kremeľ má záujem vyriešiť krízu na Ukrajine prostredníctvom rokovaní.

Rusko v súčasnosti ovláda približne 17 až 18 percent územia Ukrajiny. Vrátane oblastí na východe Ukrajiny a pozdĺž pobrežia Azovského mora a polostrova Krym. Ten Rusko anektovalo už v roku 2014, napísala agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet