Na hlavný obsah

Ukrajina nemôže začať novú protiofenzívu, chýbajú jej zbrane aj munícia

Musí čakať na dodávky od západných spojencov.

Ukrajina nemôže začať novú protiofenzívu, chýbajú jej zbrane aj munícia
Ukrajinský vojak s granátometom neďaleko Bachmutu. Foto: TASR/AP

Ukrajina zatiaľ nemôže začať novú protiofenzívu, pretože pre ňu nemá dostatok zbraní a munície. Podľa serveru Kiyv Independent to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj japonskému denníku Jomiuri šimbun.

Zelenskyj pripustil, že situácia na fronte na východe Ukrajiny momentálne nie je dobrá pre „nedostatok munície“. Ruské sily podľa neho denne vypália trikrát viac striel ako ukrajinskí vojaci.

„Za takýchto podmienok ich (našich vojakov) nemôžeme vyslať,“ uviedol ukrajinský prezident, podľa ktorého sa protiofenzíva nezaobíde bez ťažkých zbraní vrátane stíhačiek. „Čakáme na muníciu od našich partnerov,“ dodal s tým, že Ukrajina medzitým na útok pripravuje svojich vojakov.

Britské ministerstvo obrany v sobotňajšom (25. 3.) zhodnotení situácie na ukrajinskom bojisku uviedlo, že ruská ofenzíva pri Bachmute z veľkej časti stagnuje pre vyčerpanie ruských síl. Londýn pripúšťa, že veľké straty pri svojej obrane má pri Bachmute tiež Ukrajina.

Veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj tento týždeň uviedol, že Ukrajina sa chystá využiť veľké straty a celkovú vyčerpanosť ruských síl. Možnosť ukrajinskej protiofenzívy v najbližších dňoch či týždňoch spomínajú tiež niektoré ruské zdroje.

Štáty Európskej únie sa začiatkom týždňa zhodli na spoločných nákupoch a financovaní munície pre Ukrajinu, ktorá pri obrane proti ruskej agresii nedostáva najmä delostrelecké granáty. Dohoda má pomôcť aj k nevyhnutnému zvýšeniu výroby v európskych zbrojovkách.

Situácii na Ukrajine sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala aj redaktorka RTVS Petra Vrablicová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet