Na hlavný obsah

Rusko súhlasilo s predĺžením dohody o vývoze obilnín iba o 60 dní

Čiernomorská obilná iniciatíva obsahuje dve dohody.

Rusko súhlasilo s predĺžením dohody o vývoze obilnín iba o 60 dní
Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Veršinin (druhý sprava) prichádza na stretnutie s predstaviteľmi OSN ohľadne rozhovorov o predĺžení čiernomorskej obilnej dohody v európskom sídle OSN v Ženeve 13. marca 2023. Foto: TASR/AP

Rusko súhlasilo s predĺžením dohody o vývoze obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov iba o ďalších 60 dní. V pondelok (13. 3.) to uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Veršinin. Informovala o tom agentúra AFP.

„Ruská strana nemá námietky proti ďalšiemu predĺženiu ‚Čiernomorskej obilnej iniciatívy‘ po uplynutí jej platnosti 18. marca, ale len o 60 dní,“ oznámil Veršinin v stanovisku ruskej diplomatickej misie v Ženeve po rokovaniach na pôde OSN.

Podľa jeho slov bude ďalší postoj Ruska k tejto záležitosti „určený hmatateľným pokrokom v normalizácii ruského poľnohospodárskeho vývozu, nie slovami, ale skutkami“.

„To zahŕňa bankové platby, prepravnú logistiku, poistenie, ‚rozmrazovanie‘ finančných aktivít a dodávky čpavku potrubím (na trase) Togliatti-Odesa,“ dodal.

Veršinin rokoval v Ženeve s generálnou tajomníčkou Konferencie OSN o obchode a rozvoji (UNCTAD) Rebecou Grynspanovou a námestníkom generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martinom Griffithsom.

Čiernomorská obilná iniciatíva medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorú pomohli vlani v júli sprostredkovať Turecko a OSN, obsahuje dve dohody.

Jedna umožňuje vývoz obilnín, ktoré v ukrajinských čiernomorských prístavoch zablokovala vojna. Druhá má uľahčiť export ruských obilnín a hnojív bez ohľadu na sankcie uvalené na Moskvu za rozpútanie vojny na Ukrajine.

Obilná dohoda vlani pomohla obmedziť narastajúce ceny potravín; prvýkrát bola predĺžená vlani v novembri o 120 dní. Moskva už signalizovala, že s predĺžením bude súhlasiť, ak sa zrušia obmedzenia pre jej vlastný vývoz.

Ruský poľnohospodársky sektor však sankcie Západu obzvlášť nepostihli. Moskva ako prekážku vo vývoze svojich hnojív a obilia považuje sankčné obmedzenia v oblasti platieb, logistiky a poisťovníctva.

Reakcia Ukrajiny

Ukrajinský minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov v pondelok uviedol, že rozhodnutie Ruska predĺžiť dohodu o vývoze obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov iba o 60 dní je v rozpore s podpísaným dokumentom. Návrh Moskvy však neodmietol. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„(Obilná) dohoda zahŕňa predĺženie najmenej o 120 dní, preto je pozícia Ruska predĺžiť dohodu len o 60 dní v rozpore s dokumentom podpísaným Tureckom a OSN,“ napísal Kubrakov na sociálnej sieti. „Čakáme na oficiálne stanovisko OSN a Turecka ako ručiteľov (čiernomorskej obilnej) iniciatívy,“ dodal.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Veršinin v pondelok po rokovaniach s predstaviteľmi OSN v Ženeve oznámil, že Moskva nemá námietky proti ďalšiemu predĺženiu čiernomorskej obilnej dohody, no iba o 60 dní.

Podľa jeho slov bude ďalší postoj Ruska „určený hmatateľným pokrokom v normalizácii ruského poľnohospodárskeho vývozu, nie slovami, ale skutkami“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet