Na hlavný obsah

Rusko zaradilo Maďarsko na zoznam takzvaných nepriateľských krajín

Na zozname od leta figuruje aj Slovensko.

Rusko zaradilo Maďarsko na zoznam takzvaných nepriateľských krajín
Ilustračná snímka - v pozadí maďarský parlament. Foto: TASR/AP

Rusko zaradilo Maďarsko na zoznam takzvaných „nepriateľských krajín“. S odvolaním sa na ruskú štátnu tlačovú agentúru RIA Novosti to uviedol vo štvrtok (30. 3.) server index.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Zoznam vznikol po vypuknutí vojny na Ukrajine a Rusi pre krajiny na ňom zaradené zaviedli množstvo sankcií. Jedným z najvýznamnejších z týchto opatrení je, že krajiny na zozname môžu platiť za ruský plyn iba v rubľoch

Európsku úniu do zoznamu zapísali ako samostatný subjekt hneď od začiatku. Maďarsko v ňom však na rozdiel od niekoľkých iných štátov EÚ menovite nefigurovalo. Neskôr pribudli ďalšie členské krajiny EÚ a vlani v lete do zoznamu zaradili Slovensko, Slovinsko, Chorvátsko, Grécko i Dánsko, píše index.hu.

Veľvyslanec Ruska v Budapešti Jevgenij Stanislavov pre RIA Novosti uviedol, že Maďarsko do zoznamu zaradili z dôvodu, že schválilo protiruské sankcie. Diplomat podotkol že inak budapeštianska vláda zaujíma k otázke vojny pragmatický postoj a neustupuje tlaku NATO a EÚ, faktom však zostáva, že Maďarsko podpísalo všetky balíky bruselských sankcií a musí ich dodržiavať. Preto ho klasifikovali ako nepriateľská krajina k Rusku, ku ktorej môžu prijať odvetné opatrenia.

Podľa slov Stanislavova sankcie negatívne zasahujú do všetkých oblastí maďarsko-ruskej spolupráce; do politiky, kultúry či ekonomiky. Veľvyslanec podotkol, že ani na ruskej ambasáde nemôžu normálne pracovať. Dodal však, že maďarská strana zostáva otvorená konštruktívnemu dialógu a diplomatické kanály zostávajú stále otvorené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet