Na hlavný obsah

Ruský súd zmrazil automobilke Volkswagen všetky aktíva v krajine

Po začatí invázie na Ukrajine firma pozastavila výrobu v Rusku.

Ruský súd zmrazil automobilke Volkswagen všetky aktíva v krajine
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruský súd zmrazil všetky aktíva spoločnosti Volkswagen v Rusku. Vyplýva to zo súdnych dokumentov, do ktorých nahliadla agentúra Reuters.

Volkswagen je jedným z viacerých zahraničných výrobcov automobilov, ktorí pozastavili výrobu v Rusku po tom, ako západné krajiny uvalili na Moskvu rozsiahle sankcie v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. S okamžitou platnosťou zastavili aj vývoz vozidiel do Ruska.

Ruská invázia na Ukrajinu mala finančný dosah na financie spoločnosti. Volkswagen minulý týždeň vo svojej výročnej správe uviedol, že v súvislosti s rozhodnutím zastaviť obchodné aktivity v Rusku už predal niekoľko jednotlivých spoločností a o predaji ďalších sa rokuje.

„Ako priamy dôsledok rusko-ukrajinského konfliktu boli celkové náklady v sledovanom roku (2022) stanovené na približne dve miliardy eur,“ uviedla spoločnosť.

V auguste spoločnosť vypovedala zmluvu s ruskou automobilkou GAZ o výrobe automobilov značky Volkswagen vo svojom závode v Nižnom Novgorode. GAZ následne Volkswagen zažaloval. Ruská spoločnosť odhadla svoje straty z ukončenej zmluvy na takmer 16 miliárd rubľov (136 mil. eur).

Volkswagen sa tiež snaží predať svoj montážny závod v Kaluge južne od Moskvy. Závod s kapacitou 225 000 vozidiel ročne ukončil svoju činnosť v marci 2022. Okrem iného sa v ňom montovali vozidlá Škoda Octavia a Škoda Rapid. Rusko bolo predminulý rok druhým najväčším trhom spoločnosti Škoda Auto.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika