Na hlavný obsah

SaS avizuje, že predloží zmeny, aby sa dôchodky mimoriadne valorizovali už od prvého júla

Aktuálne sa so zvyšovaním počíta až v budúcom roku.

SaS avizuje, že predloží zmeny, aby sa dôchodky mimoriadne valorizovali už od prvého júla
Na ilustračnej snímke bankovky. Foto: RTVS

Nádej na prilepšenie pre dôchodcov. SaS avizuje, že predloží zmeny, aby sa dôchodky mimoriadne valorizovali už od prvého júla. Aktuálne sa so zvyšovaním počíta až v budúcom roku.

Vysoká inflácia, pre ktorú dôchodcom rastú náklady. To je hlavný dôvod iniciatívy Petra Cmoreja (SaS). Návrhom chce zmeniť zámer koaličnej Sme rodina. Tá plánuje rozšíriť rodičovský dôchodok tak, aby mali z neho výhody aj rodičia detí, ktoré pracujú v silových zložkách. Cmorej si myslí, že ak sa nájdu peniaze na toto, musia byť tiež na valorizáciu všetkých dôchodkov.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Radovan Kondrlík:

„Kým rodičovský bonus dostanú len tí dôchodcovia, ktoré majú relatívne bohaté deti alebo vychovali deti, ktoré slušne zarábajú, tak mimoriadna valorizácia všetkých dôchodkov, ak je tá inflácia vysoká, je omnoho spravodlivejšie riešenie,“ myslí si Cmorej, poslanec NR SR, člen Výboru NR SR pre sociálne veci. Výplatu rodičovského bonusu chce posunúť na rok 2024.

„Čím sa vytvorí finančný priestor na zafinancovanie mimoriadnej valorizácie,“ dodal.

Sociálny výbor nebol uznášaniaschopný

Keďže sociálny výbor v pondelok (13. 3.) nebol uznášania schopný, poslanec návrh preto nateraz oficiálne nepredložil. Sme rodina ani ministerstvo práce sa k nemu ešte vyjadrovať nechce. Opozičný Hlas-SD poukazuje na pochybenie predkladateľa.

„Bývalá vládna koalícia svojimi hlasmi preložila účinnosť mimoriadnej valorizácie dôchodkov až na budúci rok. My sme navrhovali minimálnu valorizáciu od 1. júla tohto roku. Budeme radi pokiaľ mimoriadna valorizácia nadobudne účinnosť v tom roky, tak, ako sme to navrhovali my, ale nechceme, aby to bolo na úkor rodičovského bonusu, ako to chce poslanec Cmorej,“ povedal Erik Tomáš (nezaradený), poslanec NR SR, podpredseda strany Hlas-SD.

Jednota dôchodcov Slovenska návrh víta. Už minulý rok žiadala, aby parlament prijal mimoriadnu valorizáciu, ako dôležitý nástroj proti extrémnemu zdražovaniu.

Poslanec Cmorej predpokladá, že sa parlament bude zaoberať jeho návrhom asi o dva týždne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko