Na hlavný obsah

Severná Kórea pravdepodobne odpálila ďalšie riadené strely

Mohlo ísť o strategické riadené strely dlhého doletu.

Severná Kórea pravdepodobne odpálila ďalšie riadené strely
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Severná Kórea v stredu (22. 3.) pravdepodobne zo svojho východného pobrežia skúšobne odpálila ďalšie riadené strely. Podľa agentúry Reuters o tom informovali juhokórejské médiá. Juhokórejská agentúra Jonhap uviedla, že mohlo ísť o strategické riadené strely dlhého doletu.

Bezpečnostná rada OSN skúšky riadených striel Severnej Kórei nezakazuje na rozdiel od balistických rakiet.

Minulý týždeň Severná Kórea otestovala medzikontinentálnu balistickú raketu, pričom uviedla, že odpaľovanie rakiet je „reakciou na ohrozenie severokórejskej bezpečnosti“. Za to krajina považuje spoločné americko-juhokórejské cvičenie, ktoré podľa nej môže situáciu vyhrotiť až do „nepredvídateľnej krízy“.

Rozsiahle vojenské cvičenie Spojených štátov a Južnej Kórey, ktoré oba spojenecké štáty odôvodňujú nutnosťou reagovať na nebezpečenstvo zo strany KĽDR, potrvá do 23. marca.

Vlani Severná Kórea odpálila rekordný počet viac ako 70 striel, vrátane medzikontinentálnych balistických rakiet schopných dosiahnuť americkú pevninu. Americkí a juhokórejskí predstavitelia aj preto varovali, že sa komunistická krajina môže pripravovať na prvý jadrový test od roku 2017.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet