Na hlavný obsah

Slovenská ekonomika dobehla predpandemické úrovne. Jej rast sa však spomalil

HDP rástol v poslednom kvartáli minulého roka pomalšie.

Slovenská ekonomika dobehla predpandemické úrovne. Jej rast sa však spomalil
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovenská ekonomika sa v závere minulého roka spomalila iba mierne. Hrubý domáci produkt (HDP) v štvrtom kvartáli vzrástol o 1,1 %. V predošlom štvrťroku to bolo 1,4 %. Rast hospodárstva koncom roka poháňala najmä spotreba domácností a vyššie firemné investície. Výrazne sa však spomalil vývoz tovarov a služieb.

Analytik UniCredit banky Ľubomír Koršňák tvrdí, že aj napriek pomalšiemu rastu ekonomiky Slovensko dobehlo jej úroveň spred pandémie koronavírusu. HDP za celý minulý rok v priemere vzrástol. V porovnaní s predošlým rokom o 1,7 %. Podotkol, že išlo o pomalší nárast ako rok predtým, kedy ekonomika rástla tri percentá.

Ako sa slovenská ekonomika bude vyvíjať zisťovala redaktorka RTVS Jana Majeská v rozhovore s analytikom UniCredit banky Ľubomírom Koršňákom:

„V závere roka, to znamená v štvrtom kvartáli, bol výkon slovenskej ekonomiky rovnako o 1,7 % vyšší, ako to bolo v závere roku 2019, to znamená v poslednom kvartáli, ktorý ešte nebol poznačený pandémiou,“ vysvetlil.

Mzda klesala, spotreba rástla

Domáca spotreba podľa Koršňáka prekvapila tempom, akým v závere roka zrýchľovala. Spotreba slovenských domácností sa medziročne zvýšila o 4,7 %, pričom išlo zároveň o zrýchlenie v porovnaní s tretím kvartálom.

„Príjmy domácností pomerne dynamicky klesali, reálna mzda dokonca klesala najrýchlejšie od roku 2000,“ skonštatoval analytik s tým, že údaje prekvapili. Zvýšenú spotrebu domácností pripisuje predvianočnému obdobiu. Domnieva sa, že si Slovenské domácnosti aj v čase vysokej inflácie dopriali pomerne štedré Vianoce.

Výrazný rast spotreby domácností sa prejavil na tvorbe úspor. Tá bola v histórii Slovenska najnižšia. Predpokladá sa, že takýto vývoj v spotrebe nebude dlhodobo udržateľný a jeho korekcia sa bude dať pozorovať už v tomto roku.

Očakáva pokles výkonu ekonomiky

Štart do tohto roka bude pre Slovenskú ekonomiku pomerne náročný. Očakáva sa, že v porovnaní so štvrtým kvartálom roka 2022 sa výkon slovenskej ekonomiky mierne zníži. Podobný scenár sa očakáva v celej eurozóne.

Korekciu v spotrebe naznačili aj januárové čísla maloobchodu. Tržby zásadne medziročne stagnovali, dokonca klesali pod metodicky stanovené hodnoty.

Ekonomiku by mali ťahať najmä verejné investície, najmä v kontexte dočerpávania eurofondov, a tiež kľúčový automobilový priemysel, v ktorom by sa mali prejaviť minuloročné investície.

„To znamená nejaké zvýšenie produkcie, ktoré bude podporované aj čiastočným uvoľnením úzkych hrdiel. Aj keď treba očakávať, že tie úzke hrdlá tu s nami ešte chvíľu zostanú,“ vysvetlil.

Rast slovenskej ekonomiky by sa mal pohybovať na úrovni okolo jedného percenta. Predpokladá sa teda pokles o 0,7 % v porovnaní s rokom 2022.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika