Na hlavný obsah

Tempo rastu slovenskej ekonomiky sa budúci rok výrazne spomalí

Vyplýva to zo správy OECD.

Tempo rastu slovenskej ekonomiky sa budúci rok výrazne spomalí
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: Unsplash

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) očakáva, že rast slovenskej ekonomiky sa na budúci rok výrazne spomalí. Vysoká inflácia totiž spôsobí zníženie reálnych miezd, disponibilných príjmov a súkromnej spotreby.

Pokračujúce narušenia dodávateľských reťazcov a pokles zahraničného dopytu bude mať negatívny vplyv na export. Vyplýva to zo správy OECD.

OECD predpovedá, že slovenský hrubý domáci produkt (HDP) tento rok vzrastie o 1,6 %. V roku 2023 sa tempo expanzie spomalí na 0,5 % a v roku 2024 sa opäť zrýchli na 2,1 %.

Rast investícií zostane podľa OECD robustný, keďže vládne investície podporí prílev peňazí z fondov EÚ. Naopak, vysoká neistota bude mať negatívny vplyv na súkromné investície.

Tempo expanzie ekonomiky v roku 2024 potom podporí zmiernenie problémov v rámci dodávateľských reťazcov a pokles inflácie.

OECD očakáva, že harmonizovaná inflácia tento rok dosiahne 12 %, v roku 2023 sa zrýchli na 15,5 %, a potom v roku 2024 sa zvoľní na 5,1 %. Predlžovanie ruskej vojnovej agresie proti Ukrajine podporí riziká nedostatku dodávok energií a vyššej inflácie, čo bude mať výrazný negatívny vplyv na rast.

Investície do zelenej energie

Vládna pomoc na zmiernenie následkov vysokých cien potravín a energií by mala byť podľa OECD dočasná a cielená na tých najzraniteľnejších. Organizácia požaduje fiškálnu striedmosť, v opačnom prípade vysoké výdavky podporia inflačné tlaky a ohrozia dlhodobú udržateľnosť verejných financií, predovšetkým vzhľadom na demografické výzvy.

Takisto je potrebné urýchliť investície do prechodu na zelenú energiu, čo tiež zvýši energetickú bezpečnosť Slovenska. Zníži tiež jeho závislosť od dovozu ropy a plynu.

OECD prognózuje, že deficit verejných financií v tomto roku dosiahne 3,4 % HDP. Na budúci rok by sa mal zvýšiť na 5 % HDP, a potom v roku 2024 klesnúť na 3,1 %.

Verejný dlh sa tento rok dostane na 80,6 % HDP. V rokoch 2023 a 2024 by sa mal pohybovať na úrovni 79,9 % HDP. Podľa maastrichtských kritérií v tomto roku dosiahne 61,4 % HDP, 60,7 % HDP v roku 2023 a 60,6 % HDP v roku 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet