Na hlavný obsah

Slovenskí pestovatelia sú zúfalí, nevedia predať svoju úrodu. Náš trh zaplavilo lacné obilie z Ukrajiny

Problémy majú aj v Poľsku či Maďarsku.

Slovenskí pestovatelia sú zúfalí, nevedia predať svoju úrodu. Náš trh zaplavilo lacné obilie z Ukrajiny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Lacné obilie z Ukrajiny zaplavuje vďaka priekupníkom celý slovenský trh. Krátko pred žatvou majú naši pestovatelia stále plné sklady. Prichádzajú o zisk aj miesto na novú úrodu. Žiadajú, aby niekto zasiahol.

Tri mesiace do žatvy majú sklad stále poloplný, a to bola posledná úroda slabšia ako obvykle. S cenou klesli na polovicu, no ani o to nie je záujem. Odberatelia dávajú prednosť oveľa lacnejšiemu obiliu z Ukrajiny.

„Problém nastane niekedy v septembri, keď sa začne zbierať slnečnica a kukurica. To nebudeme mať kam dávať,“ vysvetlil Juraj Hatala, poľnohospodár z Nových Zámkov.

Problémom slovenských pestovateľov sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Lucia Hamran Kollárová:

Ukrajina zásobovala obilím najmä chudobnejšie tretie krajiny. Keď jej vojna prístavy zablokovala, náhradnú cestu otvorila Európska únia. Problém však je, že obilie tadiaľto iba neprechádza, ale časť z neho tu aj zostáva.

„Špekulanti, obchodníci aj v Poľsku, aj na Slovensku, aj v Maďarsku to zneužili, nakúpili lacné obilie a týmto budú decimovať našich roľníkov. Ukrajina za toto nemôže,“ uviedol predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Problémy aj u susedov

Obilie z Ukrajiny je také lacné, že jeho cena sa často končí tam, kde našim pestovateľom začínajú iba náklady. Majú lacnejšiu pracovnú silu, pohonné hmoty a k tomu aj iné pravidlá postrekovania.

„Tu treba zmeniť ten základný problém a ten problém sa volá bezcolný styk na agropotravinárske produkty. Obilie tu môže chodiť bez cla, bez dodatočných kontrol,“ spresnil predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

Ozývajú sa aj z Maďarska a Poľska, kde pestovatelia plánujú protesty. Štáty si samy poradiť nevedia. Žiadajú, aby prísnejšie pravidlá prevozu či obmedzenie bezcolnej zóny zaviedol Brusel – aspoň na obilniny. Reakcia je však zatiaľ opačná.

„Európska komisia 23. februára navrhla obnoviť pozastavenia dovozných ciel na všetok ukrajinský vývoz do EÚ o jeden rok. Návrh teraz posúdi Európsky parlament a Rada Európskej únie,“ povedala Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Agrorezort žiadal eurokomisiu aj o peňažnú pomoc. Zatiaľ však neúspešne. Kompenzáciu spolu takmer 57 miliónov predbežne určili iba Poľsku, Rumunsku a Bulharsku, ktorí majú sklady naplnené podľa nej ukrajinským obilím viac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika