Na hlavný obsah

Ukrajina sa dočkala, Poľsko posiela prvé stíhačky MiG-29

Vláda SR o darovaní bojových lietadiel ešte nerozhodla.

Ukrajina sa dočkala, Poľsko posiela prvé stíhačky MiG-29
Stíhačka MiG-29. Foto: ČTK/AP

Poľsko v najbližších dňoch odovzdá Ukrajine zrejme štyri nadzvukové lietadlá MiG-29. Na tlačovej konferencii po stretnutí s českým prezidentom Petrom Pavlom to vo štvrtok (16. 3.) povedal poľský prezident Andzrej Duda.

Celkovo má Poľsko k dispozícii vyše desať strojov, ktoré v minulosti prevzalo z výzbroje Nemeckej demokratickej republiky (NDR). Ďalšie stroje Poľsko Ukrajine poskytne po ich servise a oprave. Stíhačky sú podľa Dudu prevádzkyschopné.

„Najprv, doslova v najbližších dňoch, odovzdáme Ukrajine štyri lietadlá,“ uviedol Duda. „Zvyšok sa pripravuje, zabezpečuje sa im servis,“ dodal.

Otázku, či Ukrajine, ktorá sa od vlaňajšieho februára bráni ruskej invázii, poskytnú stíhacie lietadlá, riešia spojenci Kyjeva už takmer od začiatku vojny. Poľsko svoje stíhačky sovietskej konštrukcie ponúklo už vlani v marci a opakovane o dodávke rokuje. Niektorí spojenci z NATO však zaujímajú opatrný postoj.

Tento týždeň o dodávke stíhačiek, avšak v horizonte štyroch až šiestich týždňov, hovoril poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Slovenská vláda o darovaní migov Ukrajine v stredu (15. 3.) neformálne diskutovala. Dočasne poverený premiér Eduard Heger po rokovaní uviedol, že medzi ministrami panuje v tejto otázke konsenzus. Posledné slovo bude mať podľa neho vláda. Tvrdí, že rozhodnutie bude v súlade s Ústavou SR. Momentálne prebiehajú ešte medzinárodné rokovania.

Poverený minister obrany Jaroslav Naď v stredu uviedol, že Slovensko dodanie stíhačiek koordinuje s Poľskom.

Biely dom v reakcii na nové oznámenie uviedol, že krok Varšavy „nič nemení“ na stanovisku Spojených štátov, ktoré zatiaľ odmietajú Ukrajine dodať stíhačky.

„Nie je to na stole,“ citovala agentúra AFP hovorcu prezidentskej kancelárie Johna Kirbyho. Šéf Bieleho domu Joe Biden na konci februára povedal, že poskytnutie stíhačiek F-16 Kyjevu je „pre túto chvíľu“ vylúčené, a dodal, že ukrajinská armáda „teraz F-16 nepotrebuje“.

Téme migov sa venovala redaktorka RTVS Petra Vrablicová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet