Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) obezita postihuje už aj najmladšie ročníky. Podporuje to aj štatistika, podľa ktorej je na Slovensku viac ako 12-tisíc obéznych detí. Aj preto sortiment v školských bufetoch prejde zmenami. Informoval o tom vo štvrtok (16. 3.) Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
Do bufetov sa má dostať viac zdravších potravín a nápojov. Naopak, ponuka nezdravých potravín a presladených nápojov sa upraví, alebo z pultov úplne zmiznú. Cieľom týchto zmien je povzbudiť deti, aby sa stravovali zdravšie.
„Zdravší sortiment v školských bufetoch spolu s ponúkanými jedlami zo školských jedální vytvorí výživovo hodnotnú ponuku potravín a jedál pre deti v priestoroch, v ktorých trávia podstatnú časť dňa,“ uviedol úrad. Vďaka tomu si môžu deti osvojiť „vzorce zdravšieho stravovania“.
ÚVZ chce v školských bufetoch zabezpečiť dostupnosť čerstvého ovocia a zeleniny, ale aj prírodné šťavy bez konzervačných látok. Sortiment školských bufetov má obsahovať najmä:
- čerstvé ovocie a zeleninu
- ovocné a zeleninové šťavy a nektáre (s obsahom cukru do 5 gramov na 100 mililitrov)
- celozrnné a cereálne výrobky
- mlieko a mliečne výrobky so zníženým obsahom pridaných cukrov, vrátane bezlaktózových alternatív
- nápoje a prírodné šťavy bez konzervačných prípravkov
Po novom si deti v bufetoch nekúpia nápoje s obsahom kofeínu či taurínu a presladené nápoje. Čo sa týka potravín, z bufetových pultov sa majú vytratiť hamburgery, vyprážané jedlá, údené mäsové výrobky s obsahom mäsa menej ako 80 percent, ale aj langoše či jedlá s obsahom majonézy.
Podľa ÚVZ mnohí rodičia vynaložia veľké úsilie na vštepovanie zdravých stravovacích návykov deťom. „Ich úsilie by preto nemalo vyjsť na zmar ani vo chvíľach, keď sa dieťa o stravovaní rozhoduje samo,“ vysvetlil.
Trvanlivé výrobky môžu dopredať
Úprava sortimentu v školských bufetoch prináša vyhláška ministerstva zdravotníctva, ktorá vstúpila do platnosti v stredu (15. 3.). Regionálne úrady verejného zdravotníctva budú vykonávať priebežné kontroly. V prípade nevyhovujúce stavu ponuky potravín a nápojov v bufetoch na to budú upozorňovať.
Zmeny však neznamenajú, že musia školské bufety teraz vyhodiť všetky potraviny, ktoré majú v zásobe a nespĺňajú požiadavky vyhlášky.
V prípade dlhšej trvanlivosti výrobkov ich môže prevádzkovateľ bufetu dopredať. Musí však pritom dodržať maximálny podiel týchto výrobkov v celkovej ponuke, a to 50 percent.