Na hlavný obsah

Spišský hrad si návštevníci pozrú len s obmedzeniami. Dôvodom je nevydarená rekonštrukcia

Aktuálne prebieha výber na nového zhotoviteľa rekonštrukcie.

Spišský hrad si návštevníci pozrú len s obmedzeniami. Dôvodom je nevydarená rekonštrukcia
Na snímke Spišský hrad. Foto: RTVS

Spišský hrad síce už pre verejnosť otvorili, no už druhú sezónu si celý areál návštevníci pozrieť nemôžu. Dôvodom je nevydarená rekonštrukcia hradu. Aj túto sezónu budú sprevádzať obmedzenia.

Stavebná spoločnosť Bing stav, vyhrala štátnu zákazku a za takmer 5 miliónov eur mala opraviť najvzácnejšiu časť hradu – Románsky palác z 13. storočia, západné paláce a hradnú kaplnku. 

“Keby sme sa teraz do toho nepustili, tak by nám hrozilo, že nás vyškrtnú zo zoznamu UNESCA,” hovorila ešte v novembri 2021 Natália Milanová (OĽANO), ministerka kultúry.

Spišský hrad navštívila redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

Rozbehnuté práce ale ukončili pre finančné problémy predčasne. „Žiaľ, neuhradili financie, všetkým firmám. Bol to jeden z dôvodov, prečo sme s nimi rozviazali spoluprácu,“ vysvetlil v decembri 2022 Branislav Panis, generálny riaditeľ Slovenského národného múzea.

Tesne pred Vianocami, z hradu demontovali jeden zo žeriavov. Ďalší sa nad ním nehybne týči už vyše roka.

 “Ten žeriav je tu už dosť dlho a vlastne nič sa tam nedeje. Je to hanba,” hovorí jeden z obyvateľov podhradia.

“Keď to dovolia poveternostné podmienky, tak zhotoviteľ pristúpi k demontáži aj toho druhého žeriava,“ uviedla Dáša Uharčeková Pavúková, zástupkyňa riaditeľky Spišského múzea v Levoči.

Aktuálne prebieha výber na nového zhotoviteľa rekonštrukcie hradu. Podľa informácií RTVS sa do súťaže prihlásili dvaja záujemcovia. Rozhodujúcim kritériom je cena.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny