Na hlavný obsah

Zastrašuje, ponižuje a nepríjemne komunikuje, povedali odborári o riaditeľke košickej knižnice

Pre nezhody štrajkovali, žiadajú jej odvolanie.

Zastrašuje, ponižuje a nepríjemne komunikuje, povedali odborári o riaditeľke košickej knižnice
Na snímke sú protestujúci zamestnanci košickej knižnice. Foto: RTVS

Zamestnanci košickej knižnice štrajkovali. Poslancov mestského zastupiteľstva žiadali, aby odvolali riaditeľku inštitúcie. Spor sa napokon pokúsi urovnať mediátor.

Zastrašuje, ponižuje, nepríjemne komunikuje. Popisujú odborári knižnice správanie sa riaditeľky Kamily Prextovej. „Do tohto štádia sme dospeli, keďže nie sme ochotní ďalej mlčať a trpieť správanie a konanie pani riaditeľky knižnice,“ vysvetlila predsedníčka ZO SLOVES KMK Eva Petrášová.

Verejnosti sa štrajk výrazne nedotkol. Z 36 zamestnancov štrajkovali ôsmi. To považuje Petrášová za úspech, keďže situácia v knižnici je podľa nej plná strachu a napätia.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Anton Gbur:

Riaditeľka kritiku za svoje údajne nevhodné správanie odmieta. Navyše pripomína, že inštitúcia iba nedávno získala ocenenie ministerstva kultúry Knižnica roka a má historicky najviac čitateľov.

„Sú to veľmi ťažké obvinenia, pretože v tejto knižnici som v živote netrieskala ani dverami, nikdy som nezvrieskla na nijakého zamestnanca, a to, že keď dávam úlohu a dám nejaký termín, tak zamestnanci, poniektorí, to berú ako šikanu, čo nie je žiadna šikana, žiaden bossing, o tom je funkcia manažéra,“ podotkla riaditeľka Prextová.

Kamila Prextová je vo funkcii riaditeľky od roku 2019. Zvolilo ju mestské zastupiteľstvo. Radnica na prevádzku knižnice ročne prispieva približne miliónom eur. Urovnať spor sa pokúsi jeden z poslancov.

„Budem sa snažiť využiť, myslím si, dobrý vzťah s obidvoma dámami a budem sa to nastaviť nejak tak, aby tú cestu k sebe našli, aby si porozumeli, a hlavne, aby sme odhalili tú podstatu problému, lebo on niekde nastal,“ skonštatoval poslanec mesta Košice Robert Schwacz. Prvé stretnutie by malo byť na budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny