Na hlavný obsah

Štát chce, aby všetky zdravotné sestry nosili rovnaké uniformy. Pacienti si ich mýlia s lekármi

Návrh uniforiem predstavili v Košiciach.

Na snímke mladé dievčatá a chlapci oblečení v bielych šatách pod kolená respektíve košeli s krátkymi rukávmi a nohaviciach.
Návrh, ako by mali vyzerať uniformy pre slovenské zdravotné sestry.Foto: RTVS

V záplave problémov, ktoré majú slovenské nemocnice, rezort zdravotníctva okrem iného rieši nové uniformy pre zdravotné sestry. Návrh predstavili v Košiciach.

Pacienti si počas hospitalizácie často pomýlia zdravotníkov – ošetrovateľov, sanitárov, sestry, lekárov.

„Niekoľkokrát sa mi stalo, že ma oslovili pani doktorka. Pacienti sú niekedy zmätení a hľadajú nejakého lekára. Zastavia nás a my sme len študenti alebo sestry, a to už nie je v našich kompetenciách,“ hovorí Katarína Pancáková, študentka ošetrovateľstva Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach.

„Aj ja, keď prídem na iné oddelenie, viem, že mám dočinenie so sestrou, neoslovujem sanitára, zbytočne nezaťažujem personál,“ dodáva Iveta Knopová. Tá pôsobí ako vedúca sestra na klinike transplantačnej chirurgie Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

Zmeniť to má nová národná uniforma pre slovenské sestry. „Neviem, či je na to práve teraz vhodný čas, pretože zdravotníctvo má mnoho problémov. Na druhej strane, už o tom hovoríme dlho. Ak by sme čakali, kedy bude vhodný čas, tak asi by sme sa ani nedočkali,“ skonštatovala Iveta Lazorová, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek.

Téme sa v Správach RTVS o 19:00 h venovala redaktorka Katarína Zakuťanská:

„Teraz nás na ministerstve čaká veľmi dôležitá úloha, aby sme to pretavili do legislatívnych noriem a do vyhlášky tak, ako to majú napríklad zdravotnícki záchranári. Keď vidíte v teréne zdravotníckeho záchranára, tak vidíte, že je to záchranár,“ upozornila Lenka Dunajová Družkovská, štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva.

Odev si zdravotníci zabezpečujú sami

„Vzhľadom na rýchlosť našich legislatívnych procesov nepredpokladám, že to bude do roka a do dňa, ale treba začať,“ hovorí Lazorová.

Sú nemocnice, zväčša súkromné, v ktorých je zdravotnícky personál odevom rozlíšený aspoň farebne. Avšak vo väčšine prípadov to tak nie je. Ochranné prostriedky, teda odev, si zdravotníci zabezpečujú sami.

„Ak by sa takáto uniforma dostala do vyhlášky a ak by bolo povinné zo strany zamestnávateľa to zabezpečiť, tak sa, samozrejme, bavíme o tom, že aktuálne na to nie sú vyčlenené finančné prostriedky. Ak by sa také niečo stalo, tak by to určite skultúrnilo celý zdravotnícky svet“. Myslí si to Ľuboslav Beňa, riaditeľ Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

Funkčnosť a udržateľnosť uniforiem budú skúšať práve v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko