Na hlavný obsah

Štát zrejme pošle mestám a obciam štvrť miliardy už do konca apríla

Podľa primátorov a starostov, ale aj opozície im peniaze budú chýbať na jeseň.

Štát zrejme pošle mestám a obciam štvrť miliardy už do konca apríla
Na ilustračnej snímke peniaze. Foto: RTVS

Štát chce samosprávam v predstihu poslať peniaze z podielových daní, ktoré im spravidla vypláca počas celého roka. Dôvod je, že mestá, obce aj župy potrebujú čím skôr vyrovnať vysoké faktúry za energie. Viacerí opoziční poslanci sediaci v parlamente síce iniciatívu štátu chvália, no pripomínajú, že samosprávy od vlády nedostanú žiadne peniaze navyše a na jeseň ich čakajú ďalšie problémy.

Téme sa v Rádiožurnále venoval redaktor Matej Baránek:

Poverená vláda chce poslať mestám, obciam a župám do konca apríla zhruba 250-miliónov eur. Peniaze pochádzajú z dane z príjmu podnikov a firiem. Samosprávy by ich dostali v priebehu roka tak či tak, no v súčasnosti ich mimoriadne potrebujú na zaplatenie vysokých faktúr za elektrinu a plyn. Preto parlament rozhoduje o vyplatení tohto balíka v predstihu.

„Nie je to ani euro navyše, je to časový posun. Obce, mestá a vyššie územné celky si musia uvedomiť, že tieto peniaze dostanú ako jednu veľkú splátku. Ale, samozrejme, potom už v tých ďalších mesiacoch bude príjem nižší, ako čakali,“ vysvetlil šéf finančného výboru za SaS Marián Viskupič.

Názor opozície

Opozícia považuje opatrenie za rozumné. Napriek tomu pripomína, že ak by vlani vtedajšia koalícia neschválila miliardový prorodinný balík a cez zvýšený daňový bonus neukrojila samosprávam z ich príjmov, mestá a obce by teraz problém s platbami nemali. Bývalý minister fianncií, líder hnutia OĽANO Igor Matovič otáča debatu iným smerom. Chváli sa, že ide o jeho vlastný návrh, resp. jeho ďalšiu atómovku, hoci nie je pod opatrením podpísaný.

„Stačilo urobiť jednu jedinú vec. Zahryznúť si do jazyka, nikde ma nespomenúť, predložiť to ako vládny návrh zákona a rybička sa chytila. Rybička zrazu prišla, pochválila návrh a už je zrazu dobrý, lebo ho nepredkladá Matovič,“ dodal.

V parlamente sa ozýva aj viacero primátorov a starostov. Podľa nich tieto peniaze samosprávy potrebujú čím skôr. Problémy, ktoré im spôsobila covidová kríza a plošné testovania či energetická kríza a predražená elektrina, však nevyriešia. Mestá a obce preto avizujú nedostatok financií už na jeseň.

„Trpíme a jednoducho, budeme hasiť mnoho problémov, ktoré ešte sú pred nami a môžem povedať, že ani po septembri sa to nevyrieši. Bude to možno niekoľko rokov, ak nie desaťročí, naprávania škôd,“ uviedol nezaradený poslanec mimoparlamentného Hlasu-SD a primátor Kežmarku Ján Ferenčák.

Parlament rozhoduje o mimoriadnom balíku peňazí pre samosprávy v zrýchlenom režime.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika