Na hlavný obsah

Stovky potravín za garantované ceny. Štát sa dohodol s obchodnými reťazcami

Zastropovaný sortiment sa bude odlišovať.

Stovky potravín za garantované ceny. Štát sa dohodol s obchodnými reťazcami
Na ilustračnej fotografii obchod s potravinami. Foto: Unsplash

Po rokovaní so zástupcami obchodných reťazcov ministerstvo pôdohospodárstva prijalo iniciatívu ôsmich najväčších obchodných reťazcov o zastropovaní cien 400 individuálnych potravín. Informoval o tom v piatok (17. 3.) dočasný minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan.

Naďalej platí pôvodná deklarácia zastropovania cien 13 základných potravín. V rokovaniach rezort vyzval reťazce na zvýšenú mieru spoločenskej zodpovednosti, čo sa týka zdražovania potravín.

Ide o zastropovanie cien pre vybrané položky v obchodných reťazcoch na najbližšie tri mesiace. Do iniciatívy, ktorá začne platiť od pondelka (20. 3.), sa zapojili reťazce Billa, CBA, Coop Jednota, Kaufland, Labaš, Lidl, Terno, Tesco. Zoznam jednotlivých potravín zverejní agrorezort taktiež v pondelok.

Reťazce, ktorých sa táto iniciatíva bude týkať, označia dedikovaným logom. Grafika sa neskôr objaví podľa Vlčana aj na samotných produktoch. Okrem označenia na predajniach sa zákazníci môžu informovať o zastropovaných produktoch aj prostredníctvom internetu.

označenie zastropovanej ceny potravín
Takéto označenie budú mať potraviny so zastropovanou cenou.Foto: MPaRV SR

Podľa predbežnej analýzy je väčšina produktov zo slovenskej produkcie. Vlčan skonštatoval, že ide o širokú paletu produktov.

Produkty sa v reťazcoch nezhodujú, no v istých prípadoch sa prekrývajú. Predajcovia ich vybrali na individuálnej báze podľa toho, ktoré produkty vedia zabezpečiť.

„Dostal som ubezpečenie, že túto situáciu nebudú zneužívať vo svojom konkurenčnom boji a vo vzájomných rokovaniach. Verím, že túto iniciatívu nebude nikto zneužívať ani politicky,“ dodal Vlčan s tým, že tento krok pomôže najmä obyvateľom so zníženými príjmami.

Pozrite si záznam z tlačovej besedy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR:

Zastropovaniu potravín sa venovala redaktorka RTVS Barbora Šišoláková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika