Na hlavný obsah

Systém eKasa bude naďalej zabezpečovať firma Allexis. Jej bývalú konateľku podmienečne odsúdili

Firma v minulosti získala zákazky bez riadnej súťaže.

Systém eKasa bude naďalej zabezpečovať firma Allexis. Jej bývalú konateľku podmienečne odsúdili
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Podporu eKasy, teda evidenciu pokladničných bločkov, bude ešte rok zabezpečovať spoločnosť Allexis. Finančná správa upozornila, že bez dodatku by štát musel systém vypnúť. Spomínaná firma získala v minulosti zákazky u daniarov bez riadnej súťaže.

Štát sa dlhodobo borí s problémovými zmluvami. Diaľničiari zápasia s mýtnym systémom, daniarom zas robí vrásky na čele takzvaná eKasa. Výsledkom sú nekonečné dodatky k zmluvám. Práve finančná správa (FS) v týchto dňoch podpísala predĺženie zmluvy za vyše milión eur ročne.

Práve eKasa patrí k dôležitým nástrojom pre štát v boji s daňovými únikmi. Ak by daniari nepodpísali zmluvu, hrozilo by, že nefunkčných by zostalo až 290-tisíc pokladníc. „Ohrozili by sme výber daní, zvýšili by sme náklady pre podnikateľov, a preto sme sa rozhodli, že ešte rok uzavrieme dodatok na podporu,“ vysvetlil prezident FS Jiří Žežulka.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h redaktor Ivan Tománek:

Spoločnosť Allexis získala za predchádzajúcich vlád zákazky na finančnej správe bez riadnej súťaže. O zmanipulovaných tendroch vypovedajú viacerí svedkovia v kauze Mýtnik. Bývala konateľka spoločnosti Jana Rovčaninová uzavrela vlani dohodu o vine a treste.

Za mreže však nešla, dostala päťročnú podmienku a peňažný trest. Podľa súčasného vedenia finančnej správy štát zaplatil firme za všetky zákazky zhruba 69 miliónov eur. Daniari už síce vypovedali tri zo štyroch zmlúv, s kľúčovou na eKasu zatiaľ nepohli.

„Naším cieľom je, aby sme od firmy Allexis získali všetky majetkové práva a aby sme podporu systému mohli transparentne súťažiť. Je možné, že znovu vyhrá Allexis, ale v každom prípade už to bude na základe transparentnej súťaže,“ dodáva Žežulka.

Ministerstvo financií si počká, s akým riešením napokon príde finančná správa. Následne ho posúdia Útvar hodnoty za peniaze a ministerstvo investícií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika