Na hlavný obsah

Teplo prenášajú zo zeme priamo do radiátorov. Tepelné čerpadlá šetria obciam financie

Geotermálne vrty majú priniesť aj zelenšiu energiu.

Teplo prenášajú zo zeme priamo do radiátorov. Tepelné čerpadlá šetria obciam financie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Obce na južnom Slovensku sa rozhodli vykurovať pomocou tepla zo zeme. Geotermálne vrty majú priniesť nižšie náklady ako aj zelenšiu energiu.

V obci Holiša neďaleko Fiľakova začali vlani vykurovať ekologicky – pomocou modernej technológie. Teplo čerpajú takmer zo 100-metrovej hĺbky.

„Tepelné čerpadlo je to, na vykurovanie obecného úradu, materskej škôlky a základnej školy,“ uviedol Adrián Zsélyi, starosta obce Holiša. To však v prípade malých obcí nie je jediná výhoda.

„Ušetrí nám to energiu, tým pádom už nepoužívame plyn,“ dodal Zsélyi. Dotácie na znižovanie závislosti od fosílnych palív obce čerpajú z eurofondov.

„Tento projekt podporili z už uzatvorenej výzvy zameranej na výstavbu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Doručili 162 žiadostí z toho 129 schválili vo výške takmer 34 miliónov eur,“ uviedla Zuzana Valentová, hovorkyňa Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry.

Téme sa v regionálnych správach venoval redaktor RTVS Alexander Ernest:

Takáto geotermálna technológia bude onedlho realitou aj v susednej obci Fiľakovské Kováče. „Inšpirovali sme sa susednou obcou, tá technológia je vlastne zaujímavá. Teplo zo zeme dokážeme pomocou prístroja preniesť až do radiátoru,“ hovorí Michal Muránsky, starosta obce Fiľakovské Kováče.

Rovnako ako susedná obec, aj tunajšia samospráva chce pomocou novej technológie ušetriť. „V súčasnosti vykurujeme plynom. Vieme, že gamatky majú dosť veľkú spotrebu, čo sa týka plynu. Tepelné čerpadlo ide na elektrinu. Verím, že ceny elektriny sa upravia,“ povedal Muránsky.

Obce v Novohrade tak môžu inšpirovať aj budúcich žiadateľov. „Zároveň pripravujeme podporu z nového programu Slovensko a prvé výzvy plánujeme vyhlásiť už v druhej polovici roku 2023,“ Valentová.

Teplo zo zeme tak môže obciam na Slovensku pomôcť výrazne ušetriť náklady na vykurovanie a energie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny