Na hlavný obsah

Tichomorský ostrovný štát Vanuatu zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 6,5

Cunami nehrozí.

Tichomorský ostrovný štát Vanuatu zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 6,5
Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,5 zasiahlo tichomorský ostrovný štát Vanuatu. Foto: Twitter/LastQuake

Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,5 zasiahlo v piatok (3. 3.) v skorých ranných hodinách miestneho času tichomorský ostrovný štát Vanuatu, ale podľa amerických meteorológov nehrozilo žiadne cunami. Informovala o tom agentúra AFP.

Epicentrum zemetrasenia, ktoré udrelo o 19.04 h SEČ, sa nachádzalo pod vodou pri hlavnom ostrove Espiritu Santo, približne 82 kilometrov západo-juhozápadne od obce Port Olry, v hĺbke desať kilometrov, uviedla Geologická služba Spojených štátov (USGS).

Dotras s magnitúdou 5,4 udrel mierne severovýchodne, tentoraz pod pevninou. Tichomorské centrum varovania pred cunami (PTWC) uviedlo, že od prvého zemetrasenia „nehrozilo cunami“.

V januári zasiahlo Espiritu Santo zemetrasenie s magnitúdou 7,0. Dedinčania vtedy utekali na vyššie položené miesta, ale nespôsobilo žiadne väčšie škody.

Vanuatu sa nachádza v tichomorskom „Ohnivom kruhu“, kde sa stretávajú tektonické dosky, a často tu dochádza k seizmickej a vulkanickej činnosti.

Podľa výročnej správy o svetových rizikách (WRR) patrí toto súostrovie medzi krajiny najviac náchylné na prírodné katastrofy, ako sú zemetrasenia, búrky, záplavy a cunami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet