Na hlavný obsah

Trestanie vedenia nemocníc za nedostatok zdravotníkov je absurdné, tvrdia odbory

Asociácia nemocníc Slovenska žiada stiahnutie tohto návrhu.

Trestanie vedenia nemocníc za nedostatok zdravotníkov je absurdné, tvrdia odbory
Na snímke nemocničná izba. Foto: TASR

Vyvodzovanie trestnoprávnej zodpovednosti voči vedeniu nemocníc za nedostatok zdravotníkov by bolo absurdné. Upozornil na to Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ ZaSS).

Vyzval vládu, aby návrh zavedenia nového trestného činu ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti stiahla a neposunula ho na ďalšie rokovanie. Pridala sa aj Asociácia nemocníc Slovenska (ANS).

„V praxi sme svedkami situácií, že zariadenie neprijme do pracovného pomeru zdravotníckych pracovníkov, pretože ich nemá ako zaplatiť. V tomto kontexte považujeme za absurdnú ambíciu štátu chcieť vyvodzovať trestnoprávnu zodpovednosť voči štatutárom nemocníc za nedostatok zdravotníkov,“ vyhlásil SOZ ZaSS.

Označil návrh za zlý a nesystémový. Poukázal pritom, že nedostatok personálu má viaceré príčiny a treba najskôr riešiť príčinu a potom dôsledky. „Žiadame preto vládu, aby najskôr riešila stabilizáciu pracovníkov v zdravotníctve, dostatok finančných prostriedkov, vzdelávanie a pracovné podmienky,“ doplnil.

Vláda prenáša svoju zodpovednosť na riaditeľov nemocníc

Podľa ANS zas kabinet návrhom iba prenáša zodpovednosť za dlhodobú krízu v zdravotníctve na riaditeľov nemocníc. Informoval o tom riaditeľ kancelárie ANS Miroslav Valaštík.

„Riešiť tento zásadný problém spôsobom, že budeme hroziť riaditeľom nemocníc pobytom za mrežami, je nielen nehorázne. Spôsobí to aj ďalší odlev ľudí zo zdravotníctva. Najmä v situácii, keď je to práve manažment zdravotníckych zariadení, ktorý dlhé roky bojuje o zabezpečenie ich prevádzky, aby mohli pacientom poskytovať zdravotnú starostlivosť napriek krízovému stavu v slovenskom zdravotníctve,“ uviedla asociácia.

Poukázala na to, že alarmujúci nedostatok zdravotníkov je na Slovensku problémom už desiatky rokov. „Návrh žiadnym spôsobom nerieši situáciu s nedostatkom zdravotníckeho personálu na Slovensku. Vláda touto novelou len prenáša zodpovednosť za dlhodobú krízu v zdravotníctve na riaditeľov nemocníc cez trestnú zodpovednosť,“ skonštatovala.

Vládny kabinet by podľa ANS mal situáciu s nedostatkom zdravotníkov riešiť napríklad zabezpečením dostatočných finančných zdrojov v sektore a podmienok pre lekárov a sestry, aby nemuseli odchádzať do zahraničia.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Veronika Čokinová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko