Na hlavný obsah

Vedenie nemocníc môže skončiť za mrežami, ak nebude mať dostatok zdravotníkov

Minister Karas predložil návrh zákona.

Vedenie nemocníc môže skončiť za mrežami, ak nebude mať dostatok zdravotníkov
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Navrhol niečo, čo navrhnúť nechcel – dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas predložil zmenu, ktorá má vedeniu nemocníc priniesť tri až 15 rokov za mrežami, ak zariadenie nebude mať dostatok zdravotníkov po dobu dlhšiu ako tri mesiace.

Minister tvrdí, že si len plní záväzky z memoranda s lekárskymi odborármi. Tí návrh obhajujú s tým, že chcú ochrániť pacientov, ktorí sú ohrození nedostatkom lekárov a sestier. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Karolína Lacová.

V nemocniciach platia predpisy, ktoré určujú počet personálu. Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský hovorí, že ich všetci porušujú a je to verejné tajomstvo. Pre riaditeľov preto žiadajú trestnoprávnu zodpovednosť a nový trestný čin – ohrozenie poskytovania zdravotnej starostlivosti.

„Toto má zabrániť tomu, aby sme si tu ďalej pestovali Potemkinove dediny, kde sa tvárime, že máme dosť personálu na papieri, no v realite pacient personál nedostane,“ priblížil Visolajský.

Rezort zdravotníctva RTVS v priebehu dňa prisľúbil informáciu o tom, koľko nemocníc aktuálne normy zdravotníkov nespĺňa. Hovorkyňa ministerstva Petra Lániková zatiaľ viac nepovedala. „Predkladateľom predmetného návrhu je rezort spravodlivosti, pripomienkové konanie k návrhu prebieha do 14. marca,“ dodala.

Záväzky z memoranda s odborármi

Štáb RTVS sa obrátil aj na rezort spravodlivosti. Karas reaguje, že si len plní záväzky z memoranda, ktoré podpísala vláda a lekárski odborári. S novým trestným činom však nesúhlasí. Ak by ho vláda a poslanci schválili, vnímal by to ako škodlivé.

„Minister spravodlivosti je ako člen vlády viazaný uznesením, a teda nemal inú možnosť, ako takýto návrh predložiť do pripomienkového konania tak, aby sa dalo predložiť do Národnej rady SR v memorandom dohodnutom termíne,“ vysvetlila hovorkyňa rezortu Monika Klobušická.

Karas teda paradoxne verí, že jeho vlastný návrh neschvália. Opozičná SaS mu odkazuje, že predložil nezmysel. „My ideme zavádzať basu pre riaditeľov nemocníc za problém, ktorý nespôsobili. Spôsobila ho dlhá nečinnosť v rezorte zdravotníctva všetkých politických garnitúr doteraz,“ myslí si Jana Bittó Cigániková (SaS).

Dodáva, že ak by návrh prešiel, o post riaditeľov by záujem nebol. „Už teraz je to celkom problém, najmä v štátnych nemocniciach. Týmto absolútne znemožníme, ktorý dobrodruh by do takéhoto niečoho išiel,“ dodala.

Pokračuje, že ak aj pôjde, tak s tým, že bude mať naďalej problém nájsť sestry, lekárov či laborantov. Visolajský argumentuje, že medici záujem o voľné miesta majú, avšak nemocnice personálne šetria. Ak by zmena prešla, začala by platiť už od 1. júla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál