Na hlavný obsah

Týždeň po ničivom požiari v Banskej Štiavnici bilancujú škody

Oheň sa rozšíril na sedem budov.

Týždeň po ničivom požiari v Banskej Štiavnici bilancujú škody
Požiar zničil aj priestory Kultúrneho centra Eleuzína. Foto: RTVS

Je to presne týždeň čo ničivý požiar zachvátil centrum Banskej Štiavnice. Oheň sa rozšíril na sedem budov a spôsobil státisícové škody. Plamene výrazne poškodili aj Meštiansky dom zo 16. storočia, kde sa konali besedy, koncerty či divadelné predstavenia.

Oheň poškodil strop a strechu, vybil okná a zničil mnohé artefakty aj klavír. Výšku škôd ešte nevyčíslili. „Museli sme sa veľmi skoro spamätať z toho prvotného šoku. Museli sme riešiť akútne opravy, rekonštrukčné práce a sanáciu objektu. V prvej fáze potrebujeme objekt zabezpečiť, aby nedochádzalo k škodám,“ vysvetlil Marek Pavlík, predseda OZ Eleuzína.

Budovu len pred šiestimi rokmi zrenovovalo miestne občianske združenie spolu s dobrovoľníkmi a vytvorili v ňom kultúrne centrum. Pre veľké škody museli zrušiť aj unikátne divadelné predstavenie Kosmopol, ktorého súčasťou sú aj diváci.

Situácii po požiari v Banskej Štiavnici sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Peter Mútňan:

„Nám tu zhorelo polroka práce, pretože sme boli bez podpory a museli sme si zohnať súkromné zdroje, aby sme mohli hrať. Budúci týždeň sme mali spúšťať predpredaj,“ uviedla režisérka divadla Kosmopol Klára Jakubová.

Týždeň po požiari sú centrum Banskej Štiavnice aj múzeá na námestí Svätej trojice stále zatvorené. Ani to neodradilo niekoľko turistov od návštevy historického mesta. Turistov sa snažia prilákať múzeá a galérie, ktoré oheň nepoškodil. Od tohto víkendu otvorili viaceré expozície Slovenského banského múzea, ako napríklad veľkonočné tvorivé dielne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny