Na hlavný obsah

U morských vtákov objavili novú chorobu. Spôsobujú ju plasty

Vtáky prehĺtajú malé kúsky plastov.

U morských vtákov objavili novú chorobu. Spôsobujú ju plasty
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/DPA/Martin Grimm

U morských vtákov vedci objavili novú chorobu, ktorú spôsobujú výhradne plasty. Vtáky, u ktorých sa takzvaná plastikóza prejavila, mali od prehltnutého odpadu zjazvený tráviaci trakt. Informoval o tom britský The Guardian s odvolaním sa na vedcov z londýnskeho Prírodovedného múzea. Ide o prvý doložený príklad fibrózy vyvolanej výhradne plastmi.

Podľa správy uverejnenej v Časopise pre nebezpečné látky sa stáva znečistenie plastmi natoľko rozšíreným, že sa zjazvenie objavuje u rôznych vekových skupín vtákov. Týmto ochorením trpia už mladé vtáky. Vedci predpokladajú, že je to pre to, že ich rodičia kŕmia potravou znečistenou plastmi.

Vedci zistili, že keď vtáky prehĺtajú malé kúsky plastov, vzniká im zápal v tráviacom trakte. Časom tento chronický zápal vedie k zjazveniu a deformácii tkanív. To sa potom podpíše na tom, ako vtáky trávia potravu, rastú a akú majú šancu na prežitie. Prírodné materiály ako napríklad kúsky pemzy vtákom tieto problémy nespôsobujú.

Vedci sa zamerali na víchrovníky žijúce na austrálskom Ostrove Lorda Howea v južnom Pacifiku a zisťovali súvislosť medzi množstvom zhltnutého plastu a stavom prvej časti vtáčieho žalúdka. Zistili, že čím viac plastov do seba vtáky dostali, tým zjazvenejšie tkanivo bolo.

Plastikóza môže viesť k postupnému poškodeniu žliaz a vtáky môžu byť v dôsledku toho náchylnejšie k infekciám, parazitným ochoreniam a môže sa im zhoršiť schopnosť tráviť potravu a vstrebávať niektoré vitamíny. Vedci zámerne pomenovali ochorenie plastikóza, aby bolo jasné, že ho spôsobuje umelá hmota nachádzajúca sa v prirodzenom prostredí vtákov.

Podľa portálu nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung Alex Bond z Prírodovedného múzea upozornil, že je možné, že plastikózou trpia aj iné živočíšne druhy. Nevylučuje, že prehĺtanie častíc plastu môže mať dosah aj na zdravie človeka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet