Na hlavný obsah

Ukrajina a Rusko sa dohodli na predĺžení dohody o vývoze obilnín

Mala prestať platiť 19. marca.

Ukrajina a Rusko sa dohodli na predĺžení dohody o vývoze obilnín
Ilustračná snímka - Ukrajinské nákladné lode s obilím. Foto: TASR/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu (18. 3.) oznámil predĺženie dohody, ktorá umožňuje vývoz ukrajinských obilnín cez Čierne more aj po invázii Ruska na Ukrajinu. Na predĺžení dokumentu, ktorý mal prestať platiť 19. marca, sa pri rozhovoroch dohodli obe tieto krajiny. Správu priniesli tlačové agentúry AFP, DPA a AP.

Erdogan neuviedol, o aký čas sa obilninová dohoda predĺžila.“Pri našich rozhovoroch s oboma stranami sme zaistili predĺženie dohody, ktorá mala vypršať 19. marca,“ povedal Erdogan vo vysielaní tureckej televízie, len niekoľko hodín pred tým, ako mala dohoda o polnoci prestať platiť.

Ukrajinský vicepremiér Olexander Kubrakov na twitteri v sobotu napísal, že dohodu predĺžili o 120 dní. Erdogan takéto predĺženie nepotvrdil. Ukrajina, Turecko a OSN presadzovali 120-dňové predĺženie, ale Rusko chcelo obnovenie dohody len o 60 dní.

Erdogan sa poďakoval Ukrajine, Rusku a OSN za ich snahu dosiahnuť dohodu, ktorú označil za „životne dôležitú pre stabilitu zásobovania sveta potravinami“.

Dohoda umožní prúdenie obilnín z Ukrajiny do štátov v Afrike, na Blízkom východe a v Ázii, kde silnie hrozba hladomoru a nárast cien potravín spôsobuje schudobnenie ďalších ľudí.V rámci dohody dosiaľ vyše 800 lodí dopravilo na svetové trhy 25 miliónov ton obilnín, informoval turecký prezident.

Čiernomorská obilninová iniciatíva sa prvýkrát dohodla vlani v júli na rokovaniach Turecka, OSN, Ukrajiny a Ruska. Potom ju ešte predĺžili v novembri. V prípade, že by sa nedosiahlo ďalšie predĺženie, vypršať mala už o niekoľko hodín.

Dohoda uvoľňuje milióny ton obilnín a ďalších potravín, ktoré by inak uviazli na Ukrajine, a to z dôvodu ruskej invázie a blokády ruských bojových lodí. Umožňuje prevoz cez tri čiernomorské ukrajinské prístavy, pričom Turecko hrá úlohu koordinátora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet