Na hlavný obsah

Ukrajinský súd poslal ruského pilota na 12 rokov do väzenia

Meno pilota úrady neuvádzajú, podľa Ruska ide o majora Alexandra Krasnojarceva.

Ukrajinský súd poslal ruského pilota na 12 rokov do väzenia
Ilustračná snímka súdu na Ukrajina. Foto: TASR/AP

Dvanásť rokov za mrežami si má odpykať ruský pilot, ktorý na začiatku vojny proti Ukrajine bombardoval televíznu vežu v Charkove. O rozsudku v piatok (3. 3.) informoval na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na komuniké tajné služby SBU a vyjadrenie generálneho prokurátora.

Pilot, ktorého meno ukrajinské úrady neoznámili, ako zástupca veliteľa leteckej jednotky vlani 6. marca v ruskom vojenskom lietadle preletel hranice a na vežu, ktorá slúži ako rozhlasový a televízny vysielač v druhom najväčšom ukrajinskom meste, zhodil osem leteckých bômb, každú o váhe pol tony.

Hneď po odhození bômb lietadlo zostrelila protivzdušná obrana. Pilot sa katapultoval a následne ho Ukrajinci zajali. Podľa ruských médií ide o majora Alexandra Krasnojarceva.

Súd ho na základe dôkazov zhromaždených vyšetrovateľmi SBU uznal vinným z porušenia vojnových zákonov a pravidiel. Vysielacia veža je totiž civilný objekt a pilot rozkaz na jej bombardovanie neodmietol splniť, hoci si uvedomoval, že je to príkaz protiprávny. Odpykať si za to má 12 rokov za mrežami.

Súd zároveň vyhovel občianskym žalobám o úhradu spôsobenej škody, vyčíslenej na 1,1 milióna hrivien (asi 28-tisíc eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet