Na hlavný obsah

Ruské útoky poškodili vlani takmer desatinu ukrajinských nemocníc

Takmer 200 zdravotníkov zabili, zranili, uniesli alebo zatkli.

Ruské útoky poškodili vlani takmer desatinu ukrajinských nemocníc
Zdravotníčka kráča v zničenej budove pôrodnice po ostreľovaní v Mariupole. Foto: TASR/AP

Pri vlaňajších vyše 250 útokoch Ruska na Ukrajine sa poškodila takmer desatina ukrajinských nemocníc, na niektoré útočili opakovane. Uvádza sa to v novej analýze vyšetrovateľov z USA, Spojeného kráľovstva, Švajčiarska a Ukrajiny. V piatok (24. 2.) o tom informovala americká televízia CNN, ktorá mala možnosť analýzu vidieť.

Štúdiu spoločne vypracovalo päť mimovládnych organizácií: Očitý svedok zverstiev (eyeWitness to Atrocities), Insecurity Insight, Iniciatíva médií za ľudské práva (MIHR), Lekári za ľudské práva (PHR) a Ukrajinské centrum zdravotnej starostlivosti (UHC). CNN dodala, že nemohla overiť podrobnosti o každom útoku.

Takmer 200 zdravotníckych pracovníkov, ktorých v čase vojny chráni medzinárodné právo, zabili, zranili, uniesli alebo zatkli, uviedli mimovládne organizácie v analýze.

Výskumníci zdokumentovali od februára do decembra 2022 až 707 útokov na zdravotné strediská. Niektoré spôsobili škody na budovách a bola pri nich použitá výbušná munícia odpaľovaná zo zeme.

Boli však medzi nimi útoky iného druhu, napríklad rabovanie, odopretie prístupu k zdravotnej starostlivosti alebo narušenie prístupu pacientov k liečbe.

„Tieto zistenia by mali byť budíčkom pre medzinárodné spoločenstvo, aby okamžite konalo a potrestalo bezohľadné násilie na zdravotníkoch na Ukrajine a po celom svete,“ uviedol pre CNN Christian De Vos, spoluautor analýzy a riaditeľ výskumu v organizácii PHR so sídlom v USA.

Rusko predtým vyhlasovalo, že mieri iba na ciele s vojenským významom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet