Na hlavný obsah

Unikátna operácia mitrálnej chlopne: Na jej vykonanie stačí mini rez medzi rebrami

Špičkový operačný tím tvorili aj odborníci zo zahraničia.

Unikátna operácia mitrálnej chlopne: Na jej vykonanie stačí mini rez medzi rebrami
Na ilustračnej snímke operácia. Foto: RTVS

Unikátnu operáciu srdcovej chlopne zrealizovali v Stredoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb (SÚSCCH). Špičkový operačný tím tvorili odborníci zo Slovenska, z Česka, Nemecka či Belgicka.

„Je to veľká horúca novinka v rámci sveta, ide o raritnú operáciu mitrálnej chlopne,“ viedol Martin Hudec, primár oddelenia akútnej kardiológie SÚSCCH. Donedávna sa táto srdcová chlopňa operovala len s otvoreným hrudníkom, dnes stačí na vykonanie takejto operácie mini rez medzi rebrami.

“Je určený pre rizikovejích pacientov, pre ktorých by štandardná operácia s otvoreným hrudníkom bola príliš riziková,“ ozrejmila Petra Poliačiková, intervenčná kardiologička.

Téme sa v regionálnych správach venovala redaktorka RTVS Karolína Piliarová:

Ide predovšetkým o pacientov vyššieho veku, s oslabenou funkciou srdca, či inými závažnými pridruženými ochoreniami. Príkladom je aj 75-ročný pacient, ktorého operovali v Banskej Bystrici.

Medzinárodný operačný tím vedie tvorca mitrálnej chlopne, profesor Georg Lutter.

“Ide o špičkovú technológiu. Na svete doteraz takýchto operácií zrealizovali približne 1 800, ale zatiaľ to nie je bežné,“ priblížil Georg Lutter, tvorca transkatétrovej mitrálnej chlopne.

Minimálne invazívny zákrok prináša aj ďalšie výhody, ako skrátenie operačného času na menej ako dve hodiny, či rýchlejšie uzdravenie pacienta.

Zavedenie takýchto operácií aj na Slovensku však vyžadovalo systematickú prípravu a vzdelávanie slovenských lekárov v zahraničí. Cieľom odborníkov je, aby sa z tohto ojedinelého zákroku stal v budúcnosti bežný výkon.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny