Na hlavný obsah

Unikol telefonát ruskej elity: Putina nazývajú prázdnym Satanom a ostro kritizujú Kremeľ

Tridsaťminútovú nahrávku zverejnili ukrajinské médiá.

Unikol telefonát ruskej elity: Putina nazývajú prázdnym Satanom a ostro kritizujú Kremeľ
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ukrajinské médiá minulý týždeň zverejnili uniknutú 30-minútovú nahrávku rozhovoru, ktorej aktérmi mali byť prominentný ruský hudobný producent Josif Prigožin a miliardár Farchad Achmedov. Obaja v ňom kritizujú vojnu na Ukrajine i ruskú vládu, uviedol v pondelok (27. 3.) britský denník The Guardian.

Na bývalého senátora Achmedova uvalili západné krajiny sankcie za jeho úzke vzťahy s Kremľom, kým Prigožin, ktorý nie je v príbuzenskom vzťahom so zakladateľom žoldnierskej skupiny vagnerovcov Jevgenijom Prigožinom, sa považuje za dlhoročného podporovateľa Kremľa.

Na nahrávke počuť muža, ktorého hlas je veľmi podobný Prigožinovmu. Hovorí o tom, že ruská vláda „nepochybne rozvrátila krajinu“. Ten istý muž tiež označil ľudí v blízkosti ruského prezidenta Vladimira Putina za „vymletú spodinu“, ktorí sa správajú, akoby boli „bohovia“.

„Je to Satan. Úplne prázdny,“ povedal údajne Achmedov o Putinovi. Ruský prezident podľa neho rozvrátil celú krajinu i celý národ.

Samotný Prigožin označil v nedeľu (26. 3.) zvukovú nahrávku za „provokáciu“, ktorá má „vytvoriť rozkol“ medzi ruskou elitou, píše Guardian. Hoci najprv označil nahrávku za „falošnú“, neskôr uviedol, že obsahuje “ niekoľko skutočných momentov“ z jeho rozhovoru s Achmedovom.

„Hlas je podobný môjmu. Nie je však jasné, ako bol telefonát zlepený. Musíme na to prísť,“ uviedol producent. Achmedov nahrávku doposiaľ nekomentoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet