Na hlavný obsah

Ukrajinským deťom, ktoré uniesli do Ruska tvrdili, že sa ich rodičia zriekli

Uviedlo to jedno z unesených detí.

Ukrajinským deťom, ktoré uniesla okupačná správa do Ruska, ruskí úradníci tvrdili, že sa ich vlastní rodičia zriekli. Podľa agentúry Unian to uviedol chlapec z Chersonskej oblasti, jedno zo 17 unesených detí, ktoré sa podľa charitatívnej organizácie Save Ukraine podarilo tento týždeň navrátiť z Ruska na Ukrajinu.

Mnohé ukrajinské deti previezli do Ruska po tom, ako sa v lete zúčastnili na táboroch organizovaných v oblastiach okupovaných ruskými silami. Na webe s názvom Deti vojny, kde môžu rodičia oznámiť zmiznutie svojho dieťaťa, sa pátra po 16 226 deťoch. Navrátiť na Ukrajinu sa ich podľa rovnakého webu zatiaľ podarilo len 308.

„Hovorili, že nás odvezú do Pskova, že je tam internát a tam že nás už osvoja. My sme im hovorili, že sa nás rodičia nezriekli. Ale oni na to, že zriekli, „opísal chlapec, ktorého výpoveď zverejnila agentúra Unian.

„Volám mame. Mama hovorí riaditeľke tábora: ‚Ste blázni, alebo čo? Nič také som nepovedala. Prečo deťom klamete? ‘ A riaditeľka jej na to odpovedala, že nás aj tak nedostanú späť, pretože sme deti Ruska,“ opísal chlapec.

Hoch tiež uviedol, že ukrajinské deti, ktoré hovorili pochvalne o ukrajinských vojakoch, na táboroch bili. „Sedeli sme v sále, keď niekto zakričal: ‚Sláva Ukrajine!‘ A niekto ďalší na to odpovedal: „Hrdinom sláva!“ Niekam ich odviedli. Neviem, čo s nimi bolo,“ opísal tiež chlapec na videozázname.

Kvôli deportáciám ukrajinských detí do Ruska počas ruskej invázie na Ukrajinu tento mesiac Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a splnomocnenkyňu Kremľa pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet