Na hlavný obsah

USA plánujú na Aljaške ťažiť ropu, ekológovia to kritizujú

Projekt má však veľkú politickú podporu.

USA plánujú na Aljaške ťažiť ropu, ekológovia to kritizujú
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena schválila veľký, ale kontroverzný projekt ťažby ropy na Aljaške. Plán vrtov vyvolal kritiku environmentálnych organizácií a niektorých aljašských domorodých komunít, informovala agentúra AP. Environmentalisti tvrdia, že Biden, zvolený na kandidátke Demokratickej strany, postupuje v rozpore so svojimi sľubmi.

Projekt spoločnosti ConocoPhillips Willow bude jedným z najväčších svojho druhu v Spojených štátoch a bude zahŕňať ťažbu ropy a zemného plynu na troch miestach v Národnej ropnej rezervácii Severný svah na Aljaške počas niekoľkých desaťročí. Celkovo by sa malo realizovať až 199 vrtov. Ďalšie dve lokality, na ktorých sa tiež mali vŕtať vrty, neboli schválené.

Spoločnosť ConocoPhillips vo svojom vyhlásení uviedla, že možnosť troch lokalít považuje za uskutočniteľnú a „správne rozhodnutie pre Aljašku a krajinu“. Dnešné rozhodnutie však pravdepodobne nebude posledným v rade, pretože sa očakávajú žaloby zo strany environmentálnych aktivistov, ktorí sa obávajú vplyvu ťažby na životné prostredie, uviedla agentúra AP.

Projekt by mohol produkovať až 180-tisíc barelov ropy denne a vytvoriť 2 500 pracovných miest počas výstavby a 300 dlhodobých pracovných miest po jej ukončení. Podľa spoločnosti ConocoPhillips by priniesol miliardy dolárov vo forme licenčných poplatkov a daňových príjmov pre federálne, štátne a miestne vlády.

Na Aljaške má projekt širokú politickú podporu, za ktorú sa zasadzuje napríklad republikánska senátorka Lisa Murkowski z Aljašky. Tá dnešné rozhodnutie označila za „veľmi dobrú správu pre štát“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet