Na hlavný obsah

V Hnúšti obnovili unikátnu vilu. Po rokoch chátrania poslúži obyvateľom aj turistom

Ide o jednu z mála zachovaných historických budov v meste.

V Hnúšti obnovili unikátnu vilu. Po rokoch chátrania poslúži obyvateľom aj turistom
Obnovená Petrivaldského vila v Hnúšti. Foto: RTVS

Petrivaldského vilu obnovili. Ide o jednu z mála zachovaných historických budov v Hnúšti. Po dlhých rokoch chátrania by mala slúžiť nielen obyvateľom, ale aj turistom.

Netypická budova s pôdorysom nepravidelného tvaru a na poschodí s balkónom, ktorý zo strechy vystupuje ako vežička. Meno nesie podľa pôvodného majiteľa, miestneho lekárnika.

„V roku 1897 kúpili tieto pozemky a túto vilu postavili v secesnom štýle niekedy na začiatku 20.storočia. Slúžila na bývanie, samozrejme, a v tom trakte ktorý je vynovený tak mal starý pán Július Petrivaldský sódovkáreň,“ priblížil Martin Pliešovský, primátor mesta Hnúšťa.

Majiteľ sa pri stavaní budovy pravdepodobne inšpiroval v Amerike, kam pravidelne cestoval. Po jeho smrti, keďže nemal dedičov, patrila budova najprv štátu a neskôr mestu. Dlhé roky chátrala. Mesto sa o jej obnovu snažilo od roku 1998, keď ju zapísali medzi národné kultúrne pamiatky. „Až po toľkých rokoch sa nám to konečne podarilo,“ povedal Pliešovský.

Obnovenú vilu navštívila redaktorka RTVS Martina Beshirová:

„Prekvapením pre nás bolo, keď sa počas rekonštrukcie, počas ktorej zároveň prebiehal pamiatkový výskum objavili fragmenty secesnej interiérovej výzdoby v tomto historickom objekte a nesmierne nás teší že sa podarilo ich zachovať,“ uviedol Viktor Brádňanský, manažér, OOCR Gemer.

Vznikne tam múzeum

Po dobudovaní interiéru by vila mala slúžiť cestovnému ruchu a tiež by tu malo vzniknúť múzeum venované miestnym rodákom, o ktorých pri otvorení vily pripravili krátky program.

„Z pohľadu cestovného ruchu v regióne je toto naozaj veľmi veľký krok. Je to v podstate na literárnej ceste Gemerom, takej tematickej trasy. V budúcnosti by to mali byť veľmi inovatívne, interaktívne expozície o Franciscim a Hrebendovi. Zároveň tu mesto plánuje prevádzkovať turistické informačné centrum, ktoré tu na okolí nie je,“ uviedol Jaroslav Hric, výkonný riaditeľ OOCR Gemer.

Časť priestorov by mala slúžiť aj na výstavné účely. Ako prvú si návštevníci môžu pozrieť výstavu komiksov na tému stretnutie Daxnera a Rimavského, pri príležitosti 200.tého výročia narodenia týchto rodákov z Gemera a Malohontu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny