Na hlavný obsah

V juhovýchodnej Afrike sa šíri cholera, upozorňuje UNICEF

Za posledných 13 mesiacov zaznamenali 1 800 úmrtí.

V juhovýchodnej Afrike sa šíri cholera, upozorňuje UNICEF
Na archívnej snímke lekár ošetruje dieťa infikované cholerou v dedinskej nemocnici v Nigérii. Foto: TASR/AP

V jedenástich krajinách východnej a južnej Afriky dochádza k rozsiahlemu šíreniu cholery, ktoré vyvoláva obavy, uviedol v piatok (10. 3.) Detský fond OSN (UNICEF). Informovala o tom agentúra DPA.

Za posledných 13 mesiacov v danej oblasti zaznamenali približne 68 000 prípadov nákazy cholerou a takmer 1 800 obetí na životoch. Skutočné počty však môžu byť vyššie, keďže veľké množstvo prípadov zrejme nebolo nahlásených. Najviac postihnuté krajiny sú Malawi a Mozambik.

Regionálna riaditeľka UNICEF-u Lieke van de Wielová uviedla, že k šíreniu cholery prispeli nízka kvalita vody, nedostatočné hygienické opatrenia, ozbrojené konflikty a neefektívne zdravotné systémy. Situáciu ešte zhoršili extrémne prejavy počasie.

Malawi sa podľa UNICEF-u ešte stále spamätáva z následkov vlaňajších dvoch tropických smrští. Mozambik zasiahol začiatkom tohto roka cyklón Freddy, ktorý spôsobil masívne záplavy a škody. Tento cyklón zasiahol vo februári aj Madagaskar, kde prišlo o život najmenej 21 ľudí, pripomína DPA.

Cholera je akútne hnačkové ochorenie, ktoré sa prenáša kontaminovanou vodou či jedlom. V ťažkých prípadoch sa môže skončiť aj smrťou nakazeného človeka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet