Na hlavný obsah

V moldavskej osade epidémia žltačky neutícha. Ohniskom choroby môže byť nahromadený odpad

Hlavný hygienik tam celoplošne očkovať nechce.

V moldavskej osade epidémia žltačky neutícha. Ohniskom choroby môže byť nahromadený odpad
Osada pri Moldave nad Bodvou. Foto: RTVS

V osade v Moldave nad Bodvou sa žltačka neprestala šíriť ani po mesiaci. Mesto preto v pondelok (27. 3.) navštívil hlavný hygienik. Ľudí v osade celoplošne, napriek rozšírenej nákaze, očkovať nechce.

Ohnisko nákazy v moldavskej osade vypuklo ešte začiatkom marca. Hygienici v tejto epidémii doteraz laboratórne potvrdili 86 prípadov žltačky, teda hepatitídy typu A. Odborníci napriek tomu hovoria, že nejde o mimoriadnu situáciu.

„Ani jeden nenadobudol nejakú fulminátnu formulu, že by bol klinicky závažný, respektíve, že by boli pacienti v ohrození života,“ skonštatoval hlavný hygienik Ján Mikas. Dvadsať odborníkov spolu so zástupcami splnomocnenca pre rómske komunity sa dohodli na opatreniach.

Žltačke v moldavskej osade sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Nikoleta Ferková:

„Aby sa zvýšila osveta v tejto oblasti a to jednak v dodržiavaní hygienických štandardov, hlavne správne umývanie si rúk. A jednak, aby išli na vyšetrenie zo svojimi deťmi, aby ich deti absolvovali očkovanie,“ uviedol Mikas.

Rátajú však s tým, že nákaza sa v osadách bude šíriť aj naďalej. Hlavný hygienik už vydal upozornenie pre všetky regionálne úrady verejného zdravotníctva, aby kontaktovali detských pediatrov. Tí by podľa neho mali čo najrýchlejšie zaočkovať deti z rizikových komunít. Na to však musia pristúpiť najmä ich rodičia.

„Je veľká migrácia v tejto skupine marginalizovaných osôb. Čiže my rátame s tým, že ďalšie ohniská, môžu vzniknúť v ktorejkoľvek obci, kde ti ľudia docestujú,“ povedal prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška.

Problémom je nahromadený odpad

Detská fakulta nemocnica má od začiatku mesiaca preplnené oddelenie. Rómskych detí s hepatitídou denne pribúda. Len v piatok (24. 3.) prijali ďalších dvanástich.

„My považujeme za zdroj nahromadený odpad v osade, ktorý je dneska v tonáži okolo 500 ton. Je to neúnosne, pravé akým spôsobom sa tam hromadí tento zdroj znečistenia,“ podotkol primátor mesta Moldava nad Bodvou Slavomír Borovský.

Podľa primátora je táto vec kľúčová. Ak z osád zmizne odpad, žltačka a mnoho ďalších ochorení sa prestane šíriť. Aj preto chce vyzvať vládu, aby mestu čo najskôr pomohla skládku odstrániť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny