Na hlavný obsah

V obci pri Košiciach nemôžu piť vodu z obecného vodovodu. Dôvodom je arzén

Dlhodobá konzumácia takejto vody môže ohroziť zdravie.

V obci pri Košiciach nemôžu piť vodu z obecného vodovodu. Dôvodom je arzén
Ilustračná snímka vodovodu. Foto: RTVS

V obci pri Košiciach nemôžu piť vodu z obecného vodovodu. Namerali v nej zvýšené množstvo arzénu. Jej dlhodobá konzumácia môže ohroziť zdravie.

Z vodovodu ľudia v Trstenom pri Hornáde nemôžu vodu piť, variť z nej, ani v nej pripravovať potraviny. Množstvo arzénu vo vode prekročilo najvyššiu prípustnú hodnotu. Zákaz vydali regionálni hygienici.

„Vo vzorkách vody sa nezistilo vysoké prekročenie limitnej hodnoty, avšak prekročenie sa zistilo opakovane,“ uviedol Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Košice.

Niektorých obyvateľov zákaz vystrašil. Začali sa zásobovať balenou vodou. Starosta upozorňuje, že nie je dôvod na paniku. „Hodnoty nám kolísajú, ale nie sú v takých číslach, aby boli kritické. Chcem poprosiť, aby ľudia zostali pokojní,“ povedal starosta obce Trstené pri Hornáde Matej Kočiš.

Obec dlhodobo čistí vodu vo veľkých filtroch. Od minulého roka filtrujú aj arzén. Teraz chystá obec nové opatrenia. „Konzultujeme s odborníkmi, ako vyriešiť tento problém. Verím, že v dohľadnej dobe sa nájde nejaké vhodné riešenie,“ dodal starosta.

Téme sa v reportáži v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Ondrej Behún:

Vlani obec investovala do filtrácie arzénu takmer 11 000 eur. Opatrenia musí urobiť znovu „Zákaz používať pitnú vodu zrušíme po vykonaní opatrení, ktoré zabezpečia vyhovujúcu kvalitu pitnej vody. Účinnosť opatrení sa musí overiť laboratórnymi analýzami,“ dodal RÚVZ Košice.

Dovtedy budú musieť obyvatelia čerpať pitnú vodu z cisterien. Zákaz je vyhlásený v Trstenom pri Hornáde prvýkrát. Podobný problém má aj neďaleká obec Kecerovce. Tam zákaz nevyhlásili, keďže hodnota arzénu vo vode nepresiahla limit.

Arzén pravdepodobne pochádza z blízkych Slanských vrchov. Presnejšiu odpoveď by mohol dať hydrogeologický prieskum. Na ten však obec peniaze nemá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny