Na hlavný obsah

V Ružomberku stopli výstavbu novej plavárne. Mesto nesúhlasí s navýšením ceny

Plaváreň mala byť hotová do konca roka.

V Ružomberku stopli výstavbu novej plavárne. Mesto nesúhlasí s navýšením ceny
Výstavba novej plavárne v Ružomberku. Foto: RTVS

V Ružomberku prestali stavať novú mestskú plaváreň. Stavbári tvrdia, že im mestská firma neplatí. Mesto totiž nesúhlasí so zvýšením ceny stavby a zmluvu o plavárni vypovedalo.

Sporná nie je pôvodná zmluva zo septembra minulého roku, ale jej dodatok o zvýšení ceny plavárne o 16 percent, teda takmer o 1,2 milióna eur.

,,Všetok materiál a nielen materiál, ale aj služby išli hore. Či už ide o infláciu, pohonné látky či dodávateľské systémy,“ hovorí Petr Kopřiva, riaditeľ GremiKlima Žilina.

Problémy s výstavbou plavárne mapoval redaktor RTVS Milan Velecký:

Vyššie ceny však terajšie vedenie mesta neprijalo, a tak má problém s platením za stavebné práce. „Pretože sme považovali vystavovanie faktúr za vecne a formálne nesprávne. Žiadali sme ich opraviť, pretože ich účtovali v zmysle dodatku,“ hovorí primátor Ružomberka Ľubomír Kubáň.

Stavebná firma pre nezaplatené práce prerušila stavbu plavárne a trvá na cenách, dohodnutých v dodatku k zmluve. Ten podpísal bývalý viceprimátor po prehratých voľbách vlani v novembri. Podľa terajšieho vedenia mesta tak urobil nezákonne.

Plaváreň mala byť hotová do konca roka

,,To navýšenie, ktoré je, je navýšenie z dôvodu rozdielu cien. A v prvom rade, ak chceme, aby plaváreň ozaj bola, tak sme to potrebovali podpísať,“ bráni sa Ján Bednárik, bývalý viceprimátor Ružomberka.

Súčasťou novej plavárne mal byť šesťdráhový plavecký bazén, ale aj potápačská veža. Plaváreň mala byť hotová do konca tohto roku, no nebude. Mesto vypovedalo zmluvu o jej výstavbe.

„Treba povedať zásadnú vec. Nemáme naň finančné krytie, je to 1,2 milióna eur. V súčasnej fáze, keď pozastavíme výstavbu plavárne, tak nepristúpime k žiadnej novej výstavbe. Budeme čakať, o čom rozhodnú súdy,“ uviedol primátor mesta.

Ružomberok pritom jednu mestskú plaváreň má – a to už viac ako 60 rokov. Síce stále funguje, ale budú ju musieť modernizovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny