Na hlavný obsah

Budúcnosť mestských projektov je pre zdražovanie v ohrození

Mestá majú problémy s dodávateľmi.

Zvyšujúce sa ceny stavebných materiálov a energií ohrozujú aj mestské projekty. Ako sa snažia riešiť túto situáciu v Prievidzi a Handlovej zisťovala redaktorka RTVS Martina Černeková.

Primátorka Prievidze Katarína Macháčková hovorí, že mestské projekty sú v súčasnej situácii naozaj v ohrození, pretože zdražovanie cien materiálov sa prejavilo v cenách za dielo.

Dodávatelia pri jednotlivých projektoch oznamujú, že nedokážu zrealizovať výstavbu za pôvodne vysúťažené ceny vo verejnom obstarávaní. Podľa Macháčkovej situáciu komplikuje aj fakt, že ide o eurofondové projekty.

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

Spomenula projekt mestských jaslí, kde sa výstavba mala začať tento rok na jar. „Zhotoviteľ nám jednoducho oznámil, že práce realizovať nebude. Nenastúpil na stavenisko, teda stavbu neprevzal, na základe čoho muselo mesto odstúpiť od zmluvy a budeme to súťažiť nanovo,“ vysvetlila Macháčková.

Primátorka predpokladá, že nová cena bude vyššia a mesto tak bude musieť prispieť na projekt vyššou sumou z vlastného rozpočtu. Preplatia im totiž 95 % z pôvodnej sumy.

Podobnú situáciu zažívajú aj v Handlovej. Problémy majú s projektom starostlivosti o deti do troch rokov. Hovorkyňa mesta Jana Paulínyová hovorí, že stavebník im oznámil navýšenie ceny projektu o 133 000 eur.

„Mesto Handlová stojí na križovatke, či sa bude konať celé nové obstarávanie, alebo celkovo tento projekt pozastaví,“ dodala Paulínyová pre regionálny televízny magazín Regina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny