Na hlavný obsah

Británia nasleduje kroky viacerých západných krajín. Zakazuje aplikáciu TikTok na vládnych zariadeniach

Aplikáciu zakázali už v USA, Kanade či Belgicku.

Británia nasleduje kroky viacerých západných krajín. Zakazuje aplikáciu TikTok na vládnych zariadeniach
Na ilustračnej snímke aplikácia TikTok na mobilnom telefóne. Foto: Unsplash

Britská vláda vo štvrtok (16. 3.) oznámila, že s okamžitou platnosťou zakazuje aplikáciu TikTok na vládnych zariadeniach. Nasleduje tak ďalšie západné krajiny, ktoré zakázali túto čínsku video aplikáciu z bezpečnostných dôvodov, informovala agentúra Reuters.

„Bezpečnosť citlivých vládnych informácií musí byť na prvom mieste. Preto zakazujeme túto aplikáciu na vládnych zariadeniach. Budeme monitorovať používanie ďalších aplikácií, ktoré zhromažďujú údaje,“ uviedol vládny predstaviteľ Oliver Dowden.

TikTok sa dostal pod čoraz väčšiu kontrolu pre obavy, že údaje používateľov z aplikácie, ktorú vlastní pekinská spoločnosť ByteDance, by mohli skončiť v rukách čínskej vlády.

Vláda Spojeného kráľovstva už predtým požiadala Národné centrum kybernetickej bezpečnosti, aby posúdilo potenciálnu zraniteľnosť vládnych údajov v dôsledku používania aplikácií sociálnych sietí, ako aj riziká spojené so zneužitím citlivých informácií.

Aplikácie na úradných zariadeniach už zakázali Spojené štáty, Kanada, Belgicko, ale aj Európska komisia.

„Obmedzenie používania aplikácie TikTok na vládnych zariadeniach je rozumným a primeraným krokom na základe odporúčaní našich expertov na kybernetickú bezpečnosť,“ uviedol Dowden.

Spoločnosť TikTok rozhodnutie sklamalo

Spoločnosť TikTok uviedla, že rozhodnutie sklamalo a už začala prijímať opatrenia na ďalšiu ochranu údajov európskych používateľov. „Tieto zákazy sa zakladajú na zásadne nesprávnych predstavách. Sú motivované širšou geopolitikou, v ktorej TikTok ani naše milióny používateľov v Spojenom kráľovstve nehrajú žiadnu úlohu,“ uviedol hovorca spoločnosti.

„Máme odhodlanie naďalej spolupracovať s vládou na riešení akýchkoľvek obáv. Mali by nás posudzovať na základe faktov a malo by sa s nami zaobchádzať rovnako, ako s našimi konkurentmi,“ dodal.

Dowden ďalej prezradil, že vládne zariadenia budú mať teraz prístup k aplikáciám tretích strán len z vopred schváleného zoznamu. Uviedol, že zákaz TikTok sa nevzťahuje na osobné zariadenia vládnych zamestnancov alebo ministrov. Dodal, že budú existovať aj výnimky, keď sa TikTok vyžaduje na vládnych zariadeniach na pracovné účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet